Birjo Must • 16. veebruar 2016
Jaga lugu:

Moody's võib alandada Eesti Energia reitingut

Eesti Energia Iru soojuselekrijaam.  Foto: Erik Prozes

Reitinguagentuur Moody's võttis vaatluse alla Eesti Energia krediidireitingu ning võib selle alandada viimasele investeerimisjärgu astmele.

"Reitingu vaatluse alla võtmine peegeldab energia- ja toorainete hindade hiljutist langust ning Moody'se ootust, et Eesti Energia krediidinäitajad võivad järgmise kahe-kolme aasta jooksul halveneda," põhjendas agentuur pressiteates.

Kuigi Moody'se hinnangul toorainete hinnad taastuvad pikas perspektiivis, siis mõjutavad liiga kaua madalal püsivad hinnad Põhjamaade ja ka Eesti energiaturgu. Praegu on Eesti Energia reiting Baa2 tasemel, kuid see võib langeda Baa3 tasemele. See oleks madalaim investeerimisjärgu reitingu tase.

Eesti Energia finantsdirektori Andri Avila sõnul vaadab Moody's peale Eesti Energia üle ka paljude teiste Euroopa energiafirmade krediidireitingut ning otsus selle muutmise kohta peaks tulema 90 päeva jooksul.

"Energiaturgudel on 2014. aasta lõpust saadik olnud keeruline seis ning nii elektri kui ka õli hinnad on märgatavalt langenud. Loomulikult avaldavad madalad energiahinnad negatiivset mõju ka Eesti Energiale kui ühele turuosalisele," rääkis Avila.

Turgudel toimuvat Eesti Energia Avila sõnul muuta ei saa, küll aga peab ettevõte suutma olukorraga kohanduda ja muutustele kiirelt reageerima. "Meie võimuses on ise efektiivsemaks ja paindlikumaks muutuda ning leida täiendavaid kohti kulude kokkuhoiuks. Selle nimel oleme tegutsenud nii 2015. aastal ning toimetame ka edaspidi," lisas finantsdirektor.

Möödunud suvel langetas Eesti Energia krediidireitingu BBB tasemele reitinguagentuur Standard&Poor's. See tase on võrdne Moody'se Baa2 tasemega. Langetuse põhjus oli langenud müügihinnad elektrienergia ja vedelkütuste turgudel.

Madalam krediidireiting muudab üldjuhul kallimaks ettevõttevälise finantseerimise kaasamise. Eesti Energia on varem emiteerinud võlakirju Londoni börsil ning viimastel emissioonidel on firma kinnitusel osalenud ka Eesti pensionifondid. Ettevõte on aga kinnitanud, et kuna investeeringuprogramm on lõppemas ja sellele on rahastamine tagatud, ei ole kontsernil plaanis täiendavat laenuraha kaasata.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum