Raivo Sormunen • 27 jaanuar 2014

Google ostab Jaan Tallinnalt idufirma

Otsingumootor kinnitas eile ettevõtte ostu, kuid täpset hinda ei ole veel kommenteerinud, kirjutab tehnoloogiasait techcrunch.com.

Jaan Tallinn ütles Äripäevale, et ta ei tohi tehingut kuidagi kommenteerida.

Tehnoloogiasait Re/Code kirjutas allikatele viitamata, et tehingusummaks oli 400 miljonit dollarit (292 miljonit eurot). Sotsiaalmeedias räägitakse ka enam kui 500 miljoni dollarisest (365 miljoni euro) hinnast.

DeepMind Technologies rajati kolme aasta eest Demis Hassabise, Shane Leggi ja Mustafa Suleymani poolt ning tegeleb universaalsete iseõppivate algoritmrakenduste loomisega. Ettevõttel on internetis vaid väga lühidalt firmat tutvustav koduleht, kus otsitakse endaga liituma talendikaid inimesi.

Google on viimastel aastatel kasvatanud oma tähelepanu tehisintellektidele, tegeledes isejuhtivate autode ja robotite projektidega.

2012. aastal palkas Google enda ridadesse Ray Kurzweili, kes on antud valla üks säravamaid tähti. Mullu mais teatas börsifirma koostööst NASA ning mitme ülikooliga Quantum Artificial Intelligence labori loomisest.

Allikatele tuginedes võeti ka antud tehingu raames üle pigem tehisintellekti arenevad inimesed, kui firma.

DeepMindi omanikeks on Re/Code'i allikate andmeil PayPali asutaja ja Transferwise ühe rahastaja Peter Thieli poolt loodud Founders Fund. Lisaks on ettevõtmise raha pannud ka Hongkongi riskifirma Horizons Ventures. Algstaadiumis on firmat rahastanud ka Jaan Tallinn, keda tituleeritakse meedias ka ettevõtte nõustajaks.

Hetkel kuum