Indrek Prants: hea ettevõte müüb ennast ise

Kadri Põlendik 24. mai 2014, 09:11

Ettevõtte müügi puhul on parim asi, kui ostja tuleb ise sinu juurde, ütles mitut ettevõtet müünud ja ostnud suurettevõtja Indrek Prants.

"Säästumarketi müügiga olime selles mõttes väga heas positsioonis, et me ei läinud ise ettevõtet müüma, vaid ostja tuli meie juurde. Kui keegi peaks oma ettevõtet müüma, siis on see parim, kui sa ei lähe ise aktiivselt müüma, vaid huvilised koputavad su uksele," meenutas Prants eilsel Äripäeva firmade müüki puudutaval seminaril aastatetagust müügitehingut Soome kaubanduskontsernile Kesko, mis nüüd kannab Rimi nime.

Pärast seda, kui oli ettevõte Eestis üles ehitatud teatud tasemele ja vaadati ringi, kes on konkurendid ja nähti nende teises suurusjärgus kapitalistruktuuri, nö paksu rahakotti, tundus tehtud pakkumine väga hea. "Tol hetkel oli selline esimese kevadise vasika vaimustus, et saada natuke raha ja selle rahaga tegeleda ettevõtlusega edasi," ütles Prants. Ta lisas, et Säästumarketi müük andis talle ja tema kolleegidele võimaluse lüüa kaasa paljudes erinevates valdkondades.

Prants meenutas ka teist olulist müüki, kui uue omaniku sai ehituspood Ehitus Service, mis nüüd kannab nime Bauhof. Tolle tehingu puhul otsisid ettevõtte asutajad ja vähemusoasanikud müügivõimalust ning leidsid ise sobiva ostja.

"Nemad leidsid investeerimisfondi, mis tuli ostma. Kuna fondil oli huvi tollel hetkel omada enamusosalust, siis kasutasime võimalust müüa ennast vähemusosaluse peale," meenutas Prants. "Eelmisel aasta õnnestus sama ettevõte samalt fondilt tagasi osta, mitte küll täies ulatuses, aga teiste investoritega koostöös on meil taas enamusosalus," jätkas ta.

Indrek Prants jagas oma müügikogemusi eile toimunud Äripäeva, advokaadibüroo Borenius ja Redgate Capitali korraldatud hommikuseminaril "Kuidas targalt ettevõtet müüa?". Tema vastuseid ettevõtjate küsimustele, näiteks, milliseid ohtusid müügi- ja otsutehingute puhul tähele panna, kuidas tõsta ettevõtte väärtust enne müüki ja kuidas ta suhtub ettevõtte börsile viimisesse, saad vastuseid lugeda järgmisel nädalal Äripäeva veebist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    26. May 2014, 15:18
    Otsi:

    Ava täpsem otsing