Kreekas võidukad vasakradikaalid, parlamendis ka Kuldne Koidik

Sirje Rank 26. mai 2014, 01:05

Kreekas võitis Euroopa Parlamendi valimised esialgsetel hinnangutel peamine opositsioonipartei, vasakradikaalne Syriza.

Võit ei olnud siiski nii suur, et destabiliseerida peaminister Antonis Samarase valitsust, vahendas agentuur Bloomberg.

"Lähemas perspektiivis ei ole valitsuse stabiilsusega probleemi," ütles Ateena ülikooli politoloogia professor Dimitris Sotiropoulos. "Valitsusparteide toetus on küll vähenenud, kuid nende toetus kokku ületab toetuse peamisele opositsioonile."

Syriza sai 26,5% valijate toetusest, võrreldes peaministri partei Uus Demokraatia 23,3%se toetusega. Valimiskoalitsiooni kuuluva sotsialistide partei Pasok toetus on kahanenud 8,1%-le.

"See on esimest korda Kreeka ajaloos, et vasakradikaalne partei võidab valimised arvestatava marginaaliga, " ütles Syriza parlamendisaadik Panagiotis Lafazanis. "Kreeka valimiste tulemus annab riigile lootust ja on positiivne kogu Euroopale."

Kreeka natsionalistlik partei Kuldne koidik, mille liider ja viis parlamendisaadikut on vangis ja ootavad kohust kriminaalse organisatsiooni juhtimise süüdistusega, sai prognooside järgi 9,3%ga parteide üldjärjestuses kolmanda parima tulemuse.

"Kuldse koidiku toetuse kasv on nende valimiste kõige murettekitavam tulemus," ütles peaministri partei parlamendisaadik Christos Dimas. "See oli esimene sihilik hääletamine ekstremistide poolt. Valijad ei saa öelda, et nad ei teadnud, mida Kuldne Koidik esindab."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    26. May 2014, 01:05
    Otsi:

    Ava täpsem otsing