Romet Kreek • 26. juuni 2014 kell 8:37

Kulla vool itta kestab mitukümmend aastat

Üleilmne kullavoog Läänest Itta on aidanud muuta Hiina maailma suurimaks kulla tarbijaks.

Mullu tegi Hiina kullanõudlus rekordi, ulatudes 1176,4 tonnile. nõudlus tuleb ka tänavu enam-vähem sama, ütles liidu asepresident Zhang Bingnan. Hiina osa maailma kullaturul oli mullu 28%, teatas maailma kullanõukogu.

Hiina ostud hoogustusid mullu, kui kulla hind langes 28%. See riik möödus Indiast maailma suurema ostjana, kui Euroopas kahanes kulla tarbimine. Kullanõukogu prognoosi kohaselt kasvab nelja aastaga Hiina kulla tarbimine 25%, kui üha suurem osa rahvastikust rikastub.

„Tõenäoliselt järgmise 10 kuni 20 aasta jooksul trend ei muutu, kuna kulda on rohkem läänes ja vähem Idas,“ ütles Zhang. „Kui Idas kasvavad sissetulekud, järgib kuld sama trendi, kui ei toimu mõnd erakordset sündmust.“

Singapuris maksis täna unts kulda 1316,59 dollarit. Tänavu on kulla hind USA dollarites tõusnud 9,6%. Mullune kulla hinnalangus oli suurim alates 1981. aastast. Hoiti vähem kullaga seotud börsidel kaubeldavaid finantstooteid ja aktsiaturud tõusid.

„Idas on läänest vähem investeerimisvõimalusi ja kuld on ida ühiskondades iidsetest aegadest kindlustus,“ ütles kullanõukogu Kaug-Ida tegevdirektor Albert Zhang. Ta lisas, et kullavool läänest itta on normaalne ja tasakaalustav.

Kuni tuhat tonni kulda võib olla Hiinas laenude tagatis, prognoosis aprillis kullanõukogu. Hiina riigikontroll avastas 94,4 miljari jüaani ehk 11,1 miljardi euro eest laene, mis olid tagatud võltsitud kullatehingutega, mis viitab võimalikule tooraine finantseerimistehingute pettustele.

Suurpangad Credit Suisse ja Goldman Sachs Group on nende pankade seas, kes prognoosivad, et ka tänavu tuleb kulla hinnale langusaasta, kuna kullaga seotud börsil kaubeldavate fondide mahud kahanevad ja USA keskpank vähendab stiimuleid.

Füüsilise kulla nõudlusest Hiinas või Indias ei piisa, et ületada väärismetalli investeeringute müüki, kui USA keskpanga rahapoliitka karmistamine muutub selgemaks, kirjutas Credit Suisse’i analüütik Tom Kendall 23. juuni analüüsis. Kuigi arenevate turgude nõudlus on ülitähtis, määravad kulla hinna USA rahapoliitka suund ja reaalintressimäärad.

Kullal on märkimisväärselt langusruumi kõrgemate intressimäärade korral, kirjutasid Goldman Sachsi analüütikud 23. juunil. Nende prognoosi kohaselt kukub 12 kuuga kulla hind 1050 dollarile untsist.

„Füüsilise kulla nõudlus ei ole toetatud, kuna Hiina ostjad on jäänud ootele,“ kirjutas täna ANZ Banking Groupi analüütik Victor Thianpiriya. Ka tema prognoosi kohaselt jätkab kulla hind langust, kukkudes aasta lõpuks 1180 dollarile untsist.

Võrreldes 2010. aasta 57% turuosaga kasvas Aasia kullast ehete, müntide ja plaatide nõudlus mullu 63% maailma kullanõudlusest, teatas kullanõukogu. Kogu piirkonnas kasvas ostmine, kui kulla hind kukkus 2013. aasta aprillis karuturule.

Hetkel kuum