Romet Kreek • 26. juuni 2014 kell 9:09

Vase eest tuli välja käia kuu tipphind

Vase hind tõusis täna nelja nädala kõrgeimale tasemele, kuna peamiste börside tunnustatud ladude varud on vähenenud ja spekuleeritakse, et USA majandus taastub esimese kvartali prognoositust hullemast majanduslangusest, vahendab Bloomberg.

Londoni metallibörsil tõusis täna kolmekuise tarnetähtajaga vaselepingu hind korraks 0,6%, 6954 dollarile tonnist, taandudes seejärel 6939,50 dollarile tonnist. Juunis on vase hind tõusnud 4,4%. See on suurim tõus alates septembrist.

Tänavu on Londoni, Shanghai ja New Yorgi börside jälgitavates ladudes vähenenud vase jääk 51%. Laovarud on väikseimad alates 2008. aasta oktoobrist.

„Vase hind saab hoogu kahanevatest laovarudest ja dollari nõrkusest pärast eilset USA majanduslanguse korrigeerimist,“ ütles Jaapani toorainemaaklerfirma Fujitomi analüütik Kazuhiko Saito. „Investorid näevad, et USA majandus paraneb esimese kvartali languse järel, mille põhjustas halb ilm.“

Maailma suurim majandus kahanes aasta esimese kolme kuuga 2,9%.

Londoni metallibörsil tõusid täna ka plii ja tsingi hinnad, kuid alumiiniumi ja tina hinnad langesid. Nikli hind püsis eilsel tasemel.

Hetkel kuum