Premia aktsia hüppas eile 8,6%

12. august 2014, 00:00

Eile teise kvartali aruandes poolaasta lõikes viimase viie aasta suurimast käibest teatanud Premia Foodsi aktsia reageeris uudisele 8,66% tõusuga.

Premia Foodsi aasta käive kasvas 7,5% ehk 3,5 miljonit ­eurot. Kuue kuu käive oli 49,5 miljonit eurot. Ettevõtte tegevjuht Katre Kõvask ütles eile, et viisaastaku plaani täitis ettevõte väga hästi.

Teises kvartalis kasvas ettevõtte käive 4,6% ehk 1,3 miljonit eurot. “Juunikuu oli niivõrd kehv, et kasvu oodata oleks olnud narr,” kommenteeris Kõvask suve alguse koerailma. “Jäime rahule. Sellesse 1,3 miljonisse tuleb ikkagi suhtuda respektiga.”

Positiivse külje pealt saadi Rootsi põllumajandusametilt ka 751 000 eurot hüvitist. Kõvaski kinnitusel on tegemist väga erakordse sündmusega Rootsi ajaloos ning protsess oli väga keeruline ja tehniline mõlema poole jaoks.

“Oli täiesti reaalne võimalus, et me ei saa sealt üldse mingit kompensatsiooni,” kirjeldas Kõvask. “Kogu aeg oli hirm, et midagi läheb tõlkes kaduma, aga jäime tulemusega väga rahule ja edasi me seda otsust ei kaeba.”

Venemaal, kus tegutseb ­Premia Foodsi eraldiseisev jäätisevabrik, võeti poolaastaga vastu 15% käibe langus. Ettevõtte  teatel tuleb see rubla kursi nõrgenemisest euro suhtes. “Kui mitte arvestada kursi muutust, siis oleme hoidnud käivet samal tasemel,” ütles Kõvask.

Eestist ekspordib Premia Foods idanaabritele 3 toodet, mis moodustas ettevõtte esimese kuue kuu kogukäibest 0,2 miljonit eurot ehk 0,4%. Et tegemist on koorejäätistega ja hetkeseisuga on Euroopa Liidu päritolu koorejäätiste  import Venemaale lubatud, siis impordikeeld Kõvaski kinnitusel kontserni ei mõjuta.

“Loomulikult oleme väga valvsad ja kui peaks juhtuma, et piir läheb kinni, siis hakkame tootma Venemaal või siis lihtsalt neid tooteid ei tee,” tunnistas Kõvask. “Need kolm toodet ei mõjuta meid mitte kuidagi.”

Ka sanktsioonid ei pruugi Kõvaski hinnangul olla 100% vettpidavad. Nii tarnitakse tema sõnul Premia Foodsi Venemaa allharusse Valgevene lipu alla ehtsat Ukraina võid. “Pakenditel on Ukraina sildid,” selgitas ta. “Põnevad ajad on ja loodame, et suudame selle olukorra enda kasuks võimalikult hästi ära kasutada.”

Kõvask kinnitas eile, et ettevõttel on kindlasti kavas jätkata ka senist dividendipoliitikat. Vastavalt 29. mai üldkoosoleku otsusele maksab ettevõte dividende 387 000 eurot ehk 0,01 ­eurot aktsia kohta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    11. August 2014, 19:39
    Otsi:

    Ava täpsem otsing