14. august 2014 kell 21:00

Puhkepäev. Helge lõpuga iiri lugu

Sel nädalal Saueaugu teatritalus esietendunud “Mere märgid” jutustab väikesaarelt pärit kaluri ja Liverpooli linnas elava naise armastusloo.

See 1976. aastal kirjutatud näitemäng andis lavastustiimile mõtte ehitada teatrisaal üles täiesti uut moodi. “Teatrisaal on kui paadi põhi, kuhu pikkupidi jääb lava,” selgitas Saueaugu peremees ja tüki lavastaja Margus Kasterpalu. Publiku tribüünid on paadi parraste kohal.

Ilu võlu ja möödapääsmatus. Lavastaja sõnul on näidend autori poolt selgelt läbitunnetatud. “Loo jutustamine on väga toredasti läbi viidud ja ma usun, et näidendi teema on Eesti oludes täiesti arusaadav ja kõnetav. Selline kuskil maal või väikesaarel traditsioonilisemat elulaadi viljelev meesterahvas ja ühel või teisel põhjusel linnastunud või linnastuma hakkav naisterahvas saavad oma eluteel kokku ja mis sellest saab,” ütles ta.

Kalur nimega Colm (mängib Meelis Rämmeld) kohtab ühel pulmapeol punases kleidis kaunist naist linnast. Nad räägivad ning hiljem kirjutab Colm Timotheale (mängib Kadri Adamson) kirja. “Teisiti ta lihtsalt ei saa,” põhjendas Rämmeld kaluri motiive. Kirjastajana töötav Timothea leiab kirjad väga ilusad olevat ning naine otsustab kaluri kontaktiotsingule vastata. Kalur läheb naisele linna külla ja nad maitsevad koos armurõõme.

Mõlema jaoks on tegu suure armastusega, lavastaja sõnul tunnevad tegelased ära, et teine on see õige.

Otsides ja leides ühisosa. Samas tekitab suurlinn tegelaste vahele vastuolu, mis viib nad taas lahku. Loodusstiihiate keskel elama ja töötama harjunud Colm ei leia endale linnas asu. “Samas ei taha Timothea minna enam kuskile pärapõrgusse, kus selleks, et hommikul silmi pesta, peab veekausis jääkirme katki lööma,” lausus Kasterpalu. “Timothea on otsustanud oma tumedates toonides minevikuga lõpu teha ja elus edasi minna,” põhjendas Adamson oma tegelase soovi jääda elama linna, kuigi Timothea on pärit samuti maakohast.

“Helge lõpp tähendabki seda, et lepitakse sellega, et Colm ei saa elada linnas ja Timothea väikesaarel. Nad jäävad edasi kirjutama ja on hingesugulased edasi. Autor jätab meile võimaliku positiivse otsa hästi lahti. Hoolimata sellest, et nad ei ole ninapidi koos, jäävad nad üksteise jaoks alles,” rääkis Margus Kasterpalu. “Kas Timothea jääb lõpuni kirjastajaks või siiski armastajaks, on meeldivalt lahtine küsimus,” sõnastas Kadri Adamson.

 

Seiklus

“Mere märgid”

Autor: Garden McKayLavastaja: Margus KasterpaluOsades: Kadri Adamson, Meelis RämmeldLäänemaal Saueaugu teatritalus välja tulnud uuslavastust saab alates sügisest näha Ugala väikeses saalis.Piletid: 14 ja 9,50 eurot

Hetkel kuum