• Jaga lugu:

  Puhkepäev. Teadlaste Öö fookuses tervis

  Üheksandat korda toimuv Baltikumi suurim teadussündmus Teadlaste Öö  festival (TÖF) on tänavu inspireeritud liikumisaastast.

  Juttu tuleb festivalil spordist, liikumisest ja toitumisest. Mõistagi sisaldab programm ka väga mitmekesist meelelahutust.
  Sel aastal on Teadlaste Öö festival läbi aegade suurim – sündmuste toimumispaiku on üle 20, sündmuskorraldajaid üle 80 ning 6-päevase festivali jooksul toimuvaid sündmuseid ligi 400. Festivali ühe korraldaja, teaduskeskuse AHHAA töötaja Helin Haga sõnul on tänavune festival ka erakordselt rahvusvaheline. Kaasatud on tippteadlasi ja -spetsialiste lausa üheksast eri riigist ning eriprogrammid toimuvad kolmes keeles.
  “Kodumaiste teaduse populariseerijate kaasatus on samuti sel aastal ulatuslikum kui eales varem, sest lisaks AHHAA teadusteatri- ja töötubademeistritele löövad kaasa ka mitmed üleriigiliselt tuntud teadusteatrite tegijad (sh Kolm Põrsakest, Psühhobuss ja Teadusbuss) ja inseneeriaprogrammide väljatöötajad (sh LEGO-robootikud),” rääkis Haga.
  Kavas ka uued suunad. Traditsiooniks on saanud festivalil see, et Teadlaste Öö lisab igal aastal oma programmi uusi sündmusformaate. Nõnda toimub ka sel aastal mitmeid tegevusi, mida varasemalt näha ei ole olnud, näiteks teadlaste ulatuslikud koolikülastused, õuekino seansid furgoonkinos, tervisemess Solarise keskuses ning spordipäev Lõunakeskuse ostukeskuses. Festivali üks tippsündmusi on Baltikumi esimene isetegijate laat Tartu Mini Maker Faire, mis toimub 26. septembril Tartus AHHAA-keskuses. Laadale tulevad kohale üle saja nuputaja, nikerdaja, hobi- ja profileiutaja ning disaineri nii Eestist kui ka Lätist, Rootsist, Venemaalt ja USAst.
  Festivalinädalal avavad oma uksed ka mitmed teaduslaborid ja asutused, kuhu tavaliselt sisse kiigata ei ole võimalik. Nende hulgas on näiteks Tallinna Tehnikaülikooli labored ning Tartu Ülikooli füüsika- ja keemialaborid. Eelregistreerimisega pääseb külastama terviseuuringutega tegelevaid asutusi nagu näiteks Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskus Tartu Teaduspargis ja tehastesse nagu Nordic Metal Works Tartus, Põltsamaa Felix või JELD-WENi Rakveres.
  Festival tuleb huviliste juurde. Erisündmuste konsentratsioon on eriti põnev 26. septembril, mil leiab aset festivalile nime andud Euroopa-ülene Teadlaste Öö. Erisündmustega on esindatud kümned Eesti muuseumid, haridus- ja teadusasutused, menukaimad piirkondlikud tõmbekeskused ning tootmisettevõtted.
  Neile, kes ise teaduse juurde minna ei saa või ei jõua, tuleb teadus ise kohale ning seda Tartus ringi vurava AHHAA teadusratta kujul, mille marsruudid leiab festivali veebilehelt.
  Sündmustel vahetult osalejate arv on aasta-aastalt kasvanud, ulatudes möödunud aastal enam kui 30 000 külastajani. Haga sõnul on Eesti Teadlaste Öö nende näitajatega Euroopa-üleste Teadlaste Ööde kontekstis üks suurima haarde ja sündmusvalikuga ettevõtmine.
   
  Fookuses
  Teadlaste Öö
  21.–26.09 Tartus ja mujal EestisPiletid: suur osa sündmustest on tasutawww.teadlasteoo.ee
  10 soovitust
  AHHAA õuekino Hollywoodi kassahitid teadlase pilgu läbi22.–24.09 kl 20 AHHAA-keskuse taga
  Suur spordipäev23.09 kl 10–22 Tartu Lõunakeskuses
  AHHAA 18+ eriprogramm25.09 kl 20–23 AHHAA-keskuses
  Tartu Mini Maker Faire26.09 kl 12–20 AHHAA-keskuses
  Tervisemess  Tervisetestid, filmiseanss, muusikateraapia ja kirjanduskohvik26.09 kl 12–21 Solarise keskuses
  Tasuta šokiteraapiaõhtu26.09 kl 19–21 Rakvere Politseimuuseumis
  Väliskülaliste tasuta teadusteatrietendused AHHAA-keskuses ja AHHAA teaduskuplites Tartu Raekoja platsil festivalinädala jooksul
  Tasuta teaduskohvikud Tartus, Tallinnas, Jõgeval, Kundas ning koolide tervisekavad Tartus, Tallinnas, Viimsis ja Kohtla-Järvel
  Teadlaste Öö erifilmid Narvas ja Astri planetaariumis festivalinädala jooksul
  Teaduslaborite ja tehaste tasuta külastused Tartus, Põltsamaal, Rakveres, Tallinnas. Valdavalt eelregistreerimisega
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Rasmus Pikkani: ärme investeeri nii, nagu homset ei oleks
Jätkusuutlikule investeerimisele ja pensionifondidele mõtlevad inimesed peaksid lähtuma ennekõike soovist aidata luua endale ning oma järeltulijatele paremat tulevikku, mitte üksnes ahvatlusest haarata kinni järjekordsest uuest ja tulusast investeerimistrendist, kirjutab Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.
Jätkusuutlikule investeerimisele ja pensionifondidele mõtlevad inimesed peaksid lähtuma ennekõike soovist aidata luua endale ning oma järeltulijatele paremat tulevikku, mitte üksnes ahvatlusest haarata kinni järjekordsest uuest ja tulusast investeerimistrendist, kirjutab Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.
Uus nädal algas Tallinna börsile edukalt
Tallinna börs alustas juuni viimast nädalat tugevalt, kui indeks kerkis 0,86%. Vilniuse börs tõusis 0,28%, aga Riia langes 0,67%. Balti Benchmark indeks lõpetas päeva 1,13% kõrgemal.
Tallinna börs alustas juuni viimast nädalat tugevalt, kui indeks kerkis 0,86%. Vilniuse börs tõusis 0,28%, aga Riia langes 0,67%. Balti Benchmark indeks lõpetas päeva 1,13% kõrgemal.
Kahjumit kartnud Põldma pääses ikkagi miinusest
Kui eelmise aasta mais tunnistas Põldma Kaubanduse juht ja omanik Heinar Põldma, et ilmselt tuleb esimest korda ajaloos aasta kahjumiga lõpetada, siis tegelikult läks oluliselt paremini.
Kui eelmise aasta mais tunnistas Põldma Kaubanduse juht ja omanik Heinar Põldma, et ilmselt tuleb esimest korda ajaloos aasta kahjumiga lõpetada, siis tegelikult läks oluliselt paremini.
Venemaa tõstab hoogsalt intresse
Venemaa keskpank tõstis peamised intressimäärad 6,5 protsendini, et võidelda kõrge inflatsiooniga, vahendab CNBC.
Venemaa keskpank tõstis peamised intressimäärad 6,5 protsendini, et võidelda kõrge inflatsiooniga, vahendab CNBC.