18. september 2014
Jaga lugu:

Puhkepäev. Teadlaste Öö fookuses tervis

Üheksandat korda toimuv Baltikumi suurim teadussündmus Teadlaste Öö  festival (TÖF) on tänavu inspireeritud liikumisaastast.

Juttu tuleb festivalil spordist, liikumisest ja toitumisest. Mõistagi sisaldab programm ka väga mitmekesist meelelahutust.

Sel aastal on Teadlaste Öö festival läbi aegade suurim – sündmuste toimumispaiku on üle 20, sündmuskorraldajaid üle 80 ning 6-päevase festivali jooksul toimuvaid sündmuseid ligi 400. Festivali ühe korraldaja, teaduskeskuse AHHAA töötaja Helin Haga sõnul on tänavune festival ka erakordselt rahvusvaheline. Kaasatud on tippteadlasi ja -spetsialiste lausa üheksast eri riigist ning eriprogrammid toimuvad kolmes keeles.

“Kodumaiste teaduse populariseerijate kaasatus on samuti sel aastal ulatuslikum kui eales varem, sest lisaks AHHAA teadusteatri- ja töötubademeistritele löövad kaasa ka mitmed üleriigiliselt tuntud teadusteatrite tegijad (sh Kolm Põrsakest, Psühhobuss ja Teadusbuss) ja inseneeriaprogrammide väljatöötajad (sh LEGO-robootikud),” rääkis Haga.

Kavas ka uued suunad. Traditsiooniks on saanud festivalil see, et Teadlaste Öö lisab igal aastal oma programmi uusi sündmusformaate. Nõnda toimub ka sel aastal mitmeid tegevusi, mida varasemalt näha ei ole olnud, näiteks teadlaste ulatuslikud koolikülastused, õuekino seansid furgoonkinos, tervisemess Solarise keskuses ning spordipäev Lõunakeskuse ostukeskuses. Festivali üks tippsündmusi on Baltikumi esimene isetegijate laat Tartu Mini Maker Faire, mis toimub 26. septembril Tartus AHHAA-keskuses. Laadale tulevad kohale üle saja nuputaja, nikerdaja, hobi- ja profileiutaja ning disaineri nii Eestist kui ka Lätist, Rootsist, Venemaalt ja USAst.

Festivalinädalal avavad oma uksed ka mitmed teaduslaborid ja asutused, kuhu tavaliselt sisse kiigata ei ole võimalik. Nende hulgas on näiteks Tallinna Tehnikaülikooli labored ning Tartu Ülikooli füüsika- ja keemialaborid. Eelregistreerimisega pääseb külastama terviseuuringutega tegelevaid asutusi nagu näiteks Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskus Tartu Teaduspargis ja tehastesse nagu Nordic Metal Works Tartus, Põltsamaa Felix või JELD-WENi Rakveres.

Festival tuleb huviliste juurde. Erisündmuste konsentratsioon on eriti põnev 26. septembril, mil leiab aset festivalile nime andud Euroopa-ülene Teadlaste Öö. Erisündmustega on esindatud kümned Eesti muuseumid, haridus- ja teadusasutused, menukaimad piirkondlikud tõmbekeskused ning tootmisettevõtted.

Neile, kes ise teaduse juurde minna ei saa või ei jõua, tuleb teadus ise kohale ning seda Tartus ringi vurava AHHAA teadusratta kujul, mille marsruudid leiab festivali veebilehelt.

Sündmustel vahetult osalejate arv on aasta-aastalt kasvanud, ulatudes möödunud aastal enam kui 30 000 külastajani. Haga sõnul on Eesti Teadlaste Öö nende näitajatega Euroopa-üleste Teadlaste Ööde kontekstis üks suurima haarde ja sündmusvalikuga ettevõtmine.

 

Fookuses

Teadlaste Öö

21.–26.09 Tartus ja mujal EestisPiletid: suur osa sündmustest on tasutawww.teadlasteoo.ee

10 soovitust

AHHAA õuekino Hollywoodi kassahitid teadlase pilgu läbi22.–24.09 kl 20 AHHAA-keskuse taga

Suur spordipäev23.09 kl 10–22 Tartu Lõunakeskuses

AHHAA 18+ eriprogramm25.09 kl 20–23 AHHAA-keskuses

Tartu Mini Maker Faire26.09 kl 12–20 AHHAA-keskuses

Tervisemess  Tervisetestid, filmiseanss, muusikateraapia ja kirjanduskohvik26.09 kl 12–21 Solarise keskuses

Tasuta šokiteraapiaõhtu26.09 kl 19–21 Rakvere Politseimuuseumis

Väliskülaliste tasuta teadusteatrietendused AHHAA-keskuses ja AHHAA teaduskuplites Tartu Raekoja platsil festivalinädala jooksul

Tasuta teaduskohvikud Tartus, Tallinnas, Jõgeval, Kundas ning koolide tervisekavad Tartus, Tallinnas, Viimsis ja Kohtla-Järvel

Teadlaste Öö erifilmid Narvas ja Astri planetaariumis festivalinädala jooksul

Teaduslaborite ja tehaste tasuta külastused Tartus, Põltsamaal, Rakveres, Tallinnas. Valdavalt eelregistreerimisega

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt