• Jaga lugu:

  Tipptasemel ettevõtlus Tartus

  Äripäeva konverentsil osalesid vestlusringis Playtech Eesti juht Kaari Simson (vasakult), leiutaja Jaanus Kalde, OÜ Tarmeko juhatuse liige Jaan Nigul ja Kodumaja omanik Lembit Lump. Foto: Jassu Hertsmann, Äripäev

  Väiksemas kohas on personaalsust ja pehmemat motivatsiooni rohkem kui suurtes kohtades, võiks ASi Kodumaja juhatuse esimehe Lembit Lumpi sõnadega kokku võtta Tartu ettevõtjate arvamuse selle kohta, miks on Tartus ettevõtjal hea tegutseda.

  Kuidas olla edukas?

  vestlusringist osavõtjate soovitusi ­ettevõtjatele

  Lembit Lump: Tasub vaeva näha selle nimel, et tootel või teenusel oleks potentsiaalne turg võimalikult suur.

  Tööd ei tohi karta. Võidab see, kes loobub viimasena.

  Kaari Simson: Tee endale selgeks, mis on edu sinu jaoks. Suureks kasvamine ei ole võib-olla kõige olulisem eesmärk. Ka kümne inimesega saab teha asju, mis sind edukaks teevad.

  Jaak Nigul: Kasva orgaaniliselt. Tartumaal on enamasti sellise suurusega ettevõtted, kelle jaoks on kõige parem variant orgaaniline kasv.  Kui sa näed, et turul on võimalik loomulikult kasvada, siis püüa end igal aastal 5 või 10 protsendi võrra kasvada.

  Jaanus Kalde: Töötajatega peab suhtlema. Lõpuks teevad nemad ju töö ära.

  Kliendile tuleb anda seda, mida tal vaja on, mitte seda, mida ta küsib. Vähemalt minu erialal on see tavaline käitumine.

  “Kõike ei tasu arvutada rahasse, emotsionaalsed motivaatorid on ka olulised,” toonitas Lump. “Otsest vajadust Tartus tegutseda ei ole, aga siin on emotsionaalne side. Kui me 2004. aastal mõtlesime, kuhu rajada uus tehas, siis põhjus, miks see sai Tartusse loodud, olid võtme­isikud ja töötajad, kes meil siin kohapeal olid.”
  Äripäeva korraldatud eilsel konverentsil Tartumaa TOP 2014 vestlusringis osalesid TOPi tänavuse võitjafirma ASi Kodumaja juhatuse esimees Lembit Lump, OÜ Playtech Estonia juht Kaari Simson, Tarmeko grupi ettevõtete juht Jaak Nigul ja OÜ Tech-Thing juhatuse liige ja leiutaja Jaanus Kalde.
  Kaari Simsoni sõnul koostasid nad kaks aastat tagasi kogumiku, kus küsisid Playtech Estonia töötajatelt põhjuseid, miks nad firmas töötavad. “Enammainitud põhjus oli see, et saame teha maailma tasemel asju sellises mõnusas kohas nagu Tartu,” ütles Simson ja lisas, et Tartu väiksus on üht­pidi võlu ja teistpidi valu. “Kasvupotentsiaalile tuleb piir ette. Meil ei ole piisavalt spetsialiste võtta, toome oma ala spetsialiste välismaalt.”
  Lump toonitas, et tööstuses pole tegelikult puudu mitte oskustööjõust, vaid pigem on puudus töötajatest, kes tahavad olla oskustöölised või tahavad saada oskustöölisteks. “Puudu on õigest suhtumisest. Juhid ei pea saltosid ette ja taha viskama selleks, et töötajatel oleks hea. Töötajad peavad ise ka tahtma, et neil oleks hea.” Lump lisas, et nad plaanivad lähiaastatel palgata 150 töötajat juurde ja ta usub, et ta nad ka leiab.
  Tallinn ei anna eelist
  Jaanus Kalde sõnul on Tartu väike ja rahulik koht, ent piisavalt suur, et siinsetest koolidest tööjõudu saada. “Ei ole mingit põhjust, miks olla Tallinnas, see ei annaks mingit ­eelist,” ütles ta.
  Jaak Nigulil on Tallinnas viieaastane elamiskogemus, ent sealne elukeskkond ei sobinud talle. “Kolisin tagasi, sest Tartus on meeldivam,” ütles ta. Tarmeko on Tartus tegutsenud 1947. aastast. Niguli andmeil on nad viimasel kuuel aastal suutnud säilitada 5–10protsendilise kasvu. “Üritame siseneda uuele, energeetikaturule. Loodame tuleval aastal hakata energiat tootma ja ennast ära varustama nii elektri kui ka soojaga,” rääkis ta tulevikuplaanidest.
  Lumbi andmeil kasutavad nemad praegu vaid 60% tootmisvõimsusest. “Kui arvestada, et sel aastal on käive umbes 56 miljonit eurot, siis ruumi 100 miljonini minna on,” lausus ta. “Katsume 15 protsendiliste hüpetega aastas sinnapoole liikuda.”
  Simson rääkis, et kuna Playtech on börsiette­võte, siis ei saa ta majandusalaseid eesmärke ja numbreid avalikustada. “Meie kasv on igal aastal olnud kõvasti rohkem kui kümme protsenti,” lisas ta.
  Ka Kalde ei soostunud käibe kasvu prognoosima. “Kuna firma on suhteliselt värske – paar kuud tagasi sai alles aasta täis –, siis meie jaoks oleks 200protsendiline kasv kehv tulemus. Pigem võiks seda tuhandetes mõõta,” muigas ta. “Tahan, et kolme aasta pärast oleks firmas kõik paika loksunud.”
  Pärast vestlusringi autasustati Tartumaa ­TOPi võitjaid. ASile Kodumaja oli see kolmas kord edetabel võita, ehitusfirma on olnud Tartumaa ­TOPi võitja ka 2012. ja 2010. aastal. Järgnesid tänavu AS A. Le Coq ja puidutöötlemisfirma OÜ Ha Serv.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Juhan Aguraiuja: viis taastuvenergia trendi, millel silm peal hoida
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Nasdaq ainukesena napis plussis
Peale väga edukat juulit langesid nii S&P 500 kui ka Dow Jones augusti esimesel kauplemispäeval, vaid Nasdaq suutis välja võidelda napi kasvu, vahendab Yahoo Finance.
Peale väga edukat juulit langesid nii S&P 500 kui ka Dow Jones augusti esimesel kauplemispäeval, vaid Nasdaq suutis välja võidelda napi kasvu, vahendab Yahoo Finance.
T1 alghind on isegi suurima võlausaldaja arvates liiga kõrge
Pealinna uusim kaubanduskeskus T1 läks võlgade katteks 85 miljoni euro eest oksjonile, kuid isegi suurim võlausaldaja leiab, et sellise hinnaga ostjat ei tule.
Pealinna uusim kaubanduskeskus T1 läks võlgade katteks 85 miljoni euro eest oksjonile, kuid isegi suurim võlausaldaja leiab, et sellise hinnaga ostjat ei tule.
Nordica sai iseseisvaks lennufirmaks
Nordic Aviation Groupi kuuluv Nordica teatas, et alustab tegevust iseseisva lennuettevõttena ja teeb täna oma nime alt esimesed regulaarlennud.
Nordic Aviation Groupi kuuluv Nordica teatas, et alustab tegevust iseseisva lennuettevõttena ja teeb täna oma nime alt esimesed regulaarlennud.