• Jaga lugu:

  Miks testib Venemaa NATO õhuruumi?

  Norra hävituslennuk ja Ve strateegiline pommitaja ühel varasemal sõjalisel õppusel.Foto: Scanpix/Reuters

  Sel nädalal testis NATO õhuruumi üksi ühe ööpäeva jooksul 19 Venemaa sõjalennukit – sealhulgas strateegilised pommitajad –, ning Venemaa viis edukalt läbi ballistilise raketi katsetuse.

  Mida Venemaa president Vladimir Putin sellega taotleb, pole öeldud, kuid võimalikke eesmärke on mitmeid, kirjutab agentuuri Bloomberg kolumnist Marc Champion.
  Esiteks, tuletada Euroopale meelde, et Venemaa on suurimaid tuumariike ja valmis jõudu kasutama. Teiseks, näidata Soomele ja Rootsile, kui nõrk on nende kaitsevõime ning hoiatada neid NATOga liitumise ja Balti riikide kaitsmise eest. Kolmandaks, näidata USA-le, et Venemaa sissetungile vastu astumine Ukrainas või mõnes muus endises Nõukogude Liidu liikmesriigis pole riski väärt. Ning et testida NATO kaitset ja anda oma sõjaväele võimalust harjutada reaalsetes tingimustes.
  Oleme uuesti külma sõja poole liikumas, kuid selle reeglid ja parameetrid ei ole selged, kirjutab autor. Üks määrav aspekt sel perioodil oli, et üksteise asjadesse ei sekkutud – USA ja NATO jäid kõrvaltvaatajaiks nii Ungari kui Tšehhoslovakkia ülestõusudes. Putin tahab ka praegu USAga sellist vaikivat kokkulepet, väidab Champion.
  Sellele vihjas Putin läinud nädalal Sotšis, meenutades Nikita Hruštšovi, kes kingaga ÜRO peaassambleel vastu lauda tagus ning kelle tegemistesse hoiduti sekkumast, kuna tema käsutada oli suur relvaarsenal. NATO õhuruumi testimist võib vaadata kui Putini kingaga vastu lauda tagumist, kirjutab Champion.
  Uues külmas sõjas on oht selles, et Venemaa ja teiselt poolt USA ja Euroopa Liidu vahel valitseb täielik erimeel selles osas, kust lähevad eraldusjooned ja millised on mängureeglid.
  Putini ja enamike venemaalaste jaoks ei ole Nõukogude Liidu lagunemise järel tekkinud riigipiirid tingimata püsivad. Nende uute riikide territooriumil elab palju venekeelseid inimesi ja Moskvast vaadates ei ole need päris õiged riigid. Need on viimased aastakümned olnud üleminekuriigid. Putini loodav Euraasia liit on üks katse see üleminekuaeg Venemaale sobivalt lõpule viia. See on Putini kolmanda presidendiaja olulisim projekt ja kõike, mis seda segab, käsitletakse rünnakuna.
  Autori arvates on Venemaa üle hinnanud oma võimeid seda poliitikat ellu viia, kuid Putin teeb seda sellest hoolimata ja on realistlikult läbi kalkuleerinud ka tagajärjed. Ta on valmis aktsepteerima, et sanktsioonid jäävad Venemaa suhtes kehtima pikemaks ajaks. Ta näib isegi tervitavat seda, et riigi eliit järjest suuremasse isolatsiooni jääb. NATO õhuruumis heidetud väljakutsesse tuleb autori arvates suhtuda tõsiselt, ja seda eriti nõrkades Balti riikides.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tõnu Mertsina: jaekaubandus buumib
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Teeni 200 000 eurot, tuleb kõigest rahandusministri isa võlg sisse nõuda
Kurikuulsa pankrotistunud transpordifirma Autorollo nõue endise omaniku Väino Pentuse vastu läheb juba mitmendat tiiru enampakkumisele. Nüüd algab oksjon 90 000 eurost.
Kurikuulsa pankrotistunud transpordifirma Autorollo nõue endise omaniku Väino Pentuse vastu läheb juba mitmendat tiiru enampakkumisele. Nüüd algab oksjon 90 000 eurost.