Äripäev • 13. november 2014 kell 13:18

Putin pelgab maailma majanduse krahhi

Venemaa president Vladimir Putin on nafta hinna langusest nördinud.  Foto: EPA

Nafta hinna langemine nelja aasta kõige madalamale tasemele on pannud Venemaa presidendi Vladimir Putini muretsema, et maailma majandus võib kokku variseda.

Brenti toornafta hind võttis täna hommikul taas suuna alla ning langes rohkem kui nelja aasta madalaima tasemeni. Hommikul langes naftabarreli hind 79,84 dollarini. Alates juuli 115 dollari tipust on Brenti toornafta hind langenud 30 protsenti. New Yorgis langes barreli futuuri hind detsembriks 76 sendi võrra, koguni 77,18 dollarini.

JPMorgan Chase ennustab, et nafta hind võib aasta lõpuks langeda 70 dollarini ning jõuda isegi 65 dollarini uue aasta jaanuaris. Seda juhul, kui OPEC ei otsusta novembris vähendada kvoote. OPEC, mille 12 liiget toodavad 40% maailma naftast, peab istungi 26. novembril.

Kiire nafta hinna langus on pannud muretsema ka Venemaa presidendi Vladimir Putini. Viimase kuu jooksul on ta esinenud mitme sellekohase avaldusega. Näiteks väitis ta oktoobri keskel, et maailma majandus kukub kokku, kui nafta hind püsib 80 dollari tasemel barrelist.

„Veenemaa eelarve on tehtud arvestusega 96 dollarit barreli eest ja praegu on see madalam kui 96 dollarit, kuid mingit tragöödiat ma siin ei näe. Esiteks ma usun praegu, et hind taastub. Seda enam, et selle püsimisest madalal 80, veidi rohkem või veidi vähem, dollaril, ei ole ükski turuosaline huvitatud,“ ütles Putin Aasia-Euroopa tippkohtumisel Milanos.

Tema sõnul on USAs nn kildanafta tootmine kasumlik hinnaga 80 dollarit barrelist. „Kui maailma hinnad püsivad 80 dollari tasemel, siis kogu tootmine kukub kokku. Peamistel naftatootjatel on eelarved koostatud veidi rohkem kui 80 dollari, 90 dollari alla…,“ lisas ta.

Putin ei välistanud toona, et nafta hinna langus võis toimuda USA ja Saudi Araabia kokkuleppe tulemusel. „Mis puutub kokkuleppe teooriat, siis need on alati võimalikud, kuid nad löövad antud juhul vandenõulaste pihta, kui sellised on olemas,“ tsiteeris Putinit uudisteagentuur TASS.

Nädala eest Putin kordas oma mõtet Hiina meedias enne APECi tippkohtumist. Nafta maailmahindade languses näeb Putin „rea riikide poliitikat, kes kasutavad seda mehhanismi kriisi ajal.“ „Poliitiline komponent nafta hinnas esineb alati. Enamgi, mõnedel kriisimomentidel tekib tunne, et energiaressursside hinnakujunduses valitseb poliitika,“ teatas Putin ajakirjanikele.

Hetkel kuum