Mait Kraun • 21. november 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Börs: turud tõusevad mühinal

New Yorgi börs  Foto: Bloomberg

USA tähtsamad aktsiaindeksid tegid täna uusi rekordeid. Standard & Poor’s tegi viienda järjestikulise tõusunädala ning optimism on tänu keskpankade stimuleerimismeetmetele mõneti taastunud.

„Aasia turg on tugev tänu intressimääradele ning Euroopa turg on tugev tänu Draghi kommentaaridele,“ ütles investeerimisfirma Wedbush Securities tegevdirektor Michael James Bloombergile. „USA ettevõtetest tuleb positiivset voolu. Tõusev vool aga tõstab kõik paadid kõrgemale.“

Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi ütles, et teeb kõik, mis vaja, et tõsta euroala inflatsiooni nii kiiresti kui võimalik. Kui praegune poliitika ei tõesta ennast tõhusana, laiendab EKP „veelgi kanaleid“, mille kaudu ta majandusse sekkub. Seda tehakse varaostu programmi kiiruse, mahu ja koostise muutmisega, ütles Draghi Frankfurdis.

Globaalselt mõjus aktsiatele hästi ka Hiina baasintressimäärade esmakordne kärpimine alates 2012. aasta juulist. Hiina Keskpank muutis üheaastast kommertspankade deposiidi määra, samuti üheaastast laenamise intressimäära. Uued intressid jõustuvad homme, teatas keskpank oma kodulehel.

Mure, et Euroopa, USA ja Jaapani majanduse taastumine ei suuda piisavat inflatsiooni tekitada, on andnud keskpankadele õigustuse läbi viia pikaajalisi stimuleerimismeetmeid (sisuliselt rahatrükki) deflatsiooni vältimiseks.

S&P500 tõusis 0,5 protsenti 2063,34 punktini. Sellel nädalal tõusis indeks kokku 1,1 protsenti, mis tähendab, et sel aastal on populaarseim aktsiaindeks kallinenud kokku 12 protsenti. Dow Jones tegi samuti uue rekordi ning sulgus 17 780 punktil.

79 protsenti S&P500 indeksi ettevõtetest, kes on teatanud oma kolmanda kvartali tulemused, on ületanud kasumiprognoose ning 60 protsenti on ületanud tulude prognoose, selgub Bloombergi kogutud andmetest.

Kuld (Comex) tõusis täna 0,86 protsenti ning sulgus 1201,10 dollari untsi kohta. WTI toornafta tõusis 1,09 protsenti ning Brent toornafta 1,44 protsenti. Kumbki maksis päeva lõpuks 76,68 ja 80,47 dollarit.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt