Sirje Rank • 19. veebruar 2015 kell 8:15

Venemaalaste ostujõud järsus languses

IKEA kauplus Moskvas  Foto: EPA

Venemaalastele terendab uus majandusreaalsus – viimaste aastate 10% palgatõusu asemel on tänavu oodata pea niisama järsku reaalpalga langust, mis lööb ostujõu ja tarbimise pihta.

See sunnib ka Venemaa jõukat keskklassi sihtinud välismaiseid jaemüüjaid ja transpordifirmasid oma strateegiaid ümber vaatama.

Kolmapäeval teatas Venemaa Föderaalne statistikaamet, et jaanuaris kahanes jaemüük Venemaal aasta baasil 4,4% pärast 5,3% suurust kasvu detsembris. Tegemist on esimese jaemüügi langusega enam kui viie aasta jooksul. Reaalpalgad on 1999. aastast suurimas languses, mille on tinginud nafta hinna langus ja rubla järsk odavnemine. Inflatsioonitempo oli aasta baasil 15,9%.

Värskes prognoosis visandab Venemaa majandusministeerium, et reaalpalk kahaneb tänavu umbes 9,6% ning majapidamiste kasutada olev tulu (pärast tulumaksu) umbes 6,3%. Ministeeriumi prognoosi järgi kahaneb Venemaa SKP tänavu 3%. Sama meelt on IMF oma viimases prognoosis, EBRD ennustab aga Venemaale tänavu 4,8% suurust SKP langust.

„Oodatava majanduslanguse esimesi vilju näeme eratarbimise järsul kahanemisel,“ kommenteeris agentuurile Bloomberg Danske Banki strateeg Helsingis Vladimir Miklaševski.

Krimmi annekteerimisest on varsti möödas pea aasta ja selle ajaga on Venemaa rubla kaotanud ca 40% oma väärtusest. Inflatsioon oli läinud aastal seitsme aasta kiireim. Täna kauples rubla 62,228 rubla tasemel dollarist ja 71,19 rubla tasemel eurost.

Tarbimise arvele langeb pea pool Venemaa SKPst ja see on olnud peamine majanduskasvu mootor. Investeeringud vähenevad Venemaa majandusministeeriumi prognoosi järgi tänavu 13,7%.

Mitmed suured välismaised autotootjad piirasid tarneid Venemaale juba läinud aasta lõpus. Jaanuaris kahanes autode müük Venemaal 24%. Ka Stockmann on teatanud Venemaal mitme kaubamaja sulgemisest. Maailma suurim sisustuskontsern IKEA samal ajal suurendas mullu oma käivet Venemaal 14% ning plaanib aastani 2020 täiendavalt investeerida ligi 2 miljardit eurot.

Mõjutatud on ka transport ja logistika. Kui ühelt poolt mõjutab venemaalaste ostujõu vähenemine väliskaubandust negatiivselt, siis teisalt nõuavad Venemaa vastu kehtestatud sanktsioonid ja Venemaa sanktsioonid lääneriikide vastu mitmete kaupade toomist kaugemalt.

Venemaa valitsuse põhimure on praegu finantssüsteemi toetamine ja panganduskriisi vältimine, samuti tööstuse toetamine. Tarbijad peavad ise vaatama, kuidas hakkama saavad. Londonis asuva Capital Economicsi Venemaa analüütiku Lisa Ermolenko hinnangul suudab Venemaa oma reservide toel vastu pidada umbes kaks aastat. 

Hetkel kuum