Merilin Sarapuu • 23. veebruar 2015 • 1 min
Jaga lugu:

Väikestel laenata aina raskem

Laenata on Eestis aina raskem  Foto: EPA

Väikeettevõtjatel on laenu saada aina raskem, mistõttu on üha enam KredExi poole pöördujaid.

Nii tegi KredEx mullu väljastatud käendusmahtude rekordi. „Kuigi möödunud aastal ettevõtete laenukäive vähenes, siis KredExi tagatud laenude maht suurenes. Kui 2013. aastal käendas KredEx 53 mln euroga pankade väljastatud 101 mln euro ulatuses laene, liisinguid ja pangagarantiisid, siis 2014. aastal võimaldas KredExi 68 mln eurone käendus ettevõtetel pankadest kaasata lisafinantseerimist summas 115 mln eurot,“ kommenteeris KredExi ettevõtlusdivisjoni juht Lehar Kütt.

Tema selgitusel on käendatud laenude käibe kasvul on kaks peamist põhjust. „Ühest küljest mõjutasid kasvu mitmed aasta alguses käivitatud suured investeerimisprojektid, kuid suuremaks trendiks on see, et pangad on asunud taas aktiivselt finantseerima väikeettevõtteid. Kuna väikeettevõtte rahastamine on riskantsem, siis vajatakse KredExi käendusena lisatagatist. Kui 2013. aastal moodustas kuni 49 töötajaga ettevõtete osakaal KredExi käendusmahust 62%, siis 2014. aastal juba 73%,“ rääkis Kütt.

Äripäev kirjutas eelmisel nädalal, et Eesti Panga teatel muutusid laenutingimused mullu karmimaks.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt