• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  USA uus kullapalavik

  Meditsiinilise kanepi kasvatus San Joses, USAs.Foto: Bloomberg

  Legaalse kanepiga tegelevatel ettevõtjatel läheb USAs hästi ning kasumid tõusevad. Järjest rohkemates osariikides toimub legaliseerimine ning kanepitööstusest on saanud kõige kiiremini kasvav tööstus USAs, vahendab International Business Times.

  Ettevõtjad loovad hulgaliselt idufirmasid – toodetakse kaasaskantavaid suitsetamisvahendeid, efektiivsemaid niisutussüsteeme ja LED valgusteid kasvatajate jaoks. Nad on tõestanud, et legaalse kanepiga on võimalik suurt raha teenida.
  „Täieliku legaliseerimise korral oleks see 36 miljardi dollarini ulatuv tööstus,“ ütles investeerimis- ja uuringufirma ArcView tegevjuht Troy Dayton. ArcViewi fookus ongi seatud peamiselt kanepitööstusele. Suur osa inimestest, kes kanepiettevõtte rajavad, ei ole aga kasvatajad, sest see nõuab teatud oskuseid. „See on nagu kullapalavik. Praegu on õige aeg müüa kirkasid ja labidaid,“ ütles Dayton.
  Kanepitööstus kasvas ainuüksi 2014. aastal 74 protsenti 2,7 miljardi dollarini. Sellega on kanepitööstus kõige kiiremini kasvav tööstus USAs. Mitmed turueksperdid usuvad, et tööstuse maht võiks sellel aastal jõuda 3,5 miljardi dollarini. Mitmed kanepiettevõtted Colorados ja Washingtonis, kus legaliseerimine toimus kõige varem, on läbinud ka aktsiaemissiooni. Samas tasub märkida, et enamus neist on emissiooni läbinud niinimetatud over-the-counter turgudel (turud, kus väärtpaberite müük toimub vahendajateta).
  Over-the-counter aktsiatel on väiksem likviidsus ning nad peavad täitma vähem nõudeid, et börsinimekirjas püsida. Mitmed ettevõtted ei esita isegi majandutegevuse aastaaruandeid. Nendel firmadel ei pruugi olla ka kompetentseid juhte.
  Aktsiate tõusu see pole aga takistanud ning 2014. aastal tõusid kanepiaktsiad Forbesi andmetel 147 protsenti. Tasub aga märkida, et USA väärtpaberi- ja börsikomitee on illegaalse tegevuse tõttu mitmete kanepiettevõtete aktsiatega kauplemise peatanud.
  Paljude ettevõtjate jaoks tähendab legaalne kanep puutumata turgu, millel on tohutu kasvupotentsiaal. Vabaaja kanep on legaliseeritud Alaska, Colorado, Oregoni ja Washingtoni osariikides. Eksperdid ennustavad, et järgneva nelja aasta jooksul legaliseerivad kanepi veel 14 osariiki. Meditsiinilise kanepi müümise on legaliseerinud 23 osariiki.
  ArcViewi raporti kohaselt ostis 2013. aastal USAs legaalset kanepit 1,5 miljonit tarbijat. Viies osariigis on kanepitööstuse maht ületanud 100 miljoni dollari piiri. Analüütikud prognoosivad, et Alaska ja Oregoni osariikides, mis legaliseerisid vabaaja kanepi novembris, ulatub tööstuse maht sellel aastal 275 miljoni dollarini.
  „Pärast kanepi legaliseerimist teadsime kohe, et meie tooted sobivad kanepitööstuse jaoks väga hästi. See on valdkond, mille kaudu saame oma müüki suurendada,“ ütles tervishoiu ettevõtte Vaportek pressiesindaja Sunny Schneider-Christensen CNN Money'le. Vaportek toodab hetkel haiglates lõhna kontrolli all hoidvaid masinaid. Viimasel ajal on ettevõte teinud koostööd ka kanepitööstusega ning on püüdnud oma seadmeid ümber teha nii, et need sobiks ka kanepi kasvatamisega tegelevatele ettevõtetele.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Staažikas ettevõtja: liba-haiguslehed ahistavad tööandjat
Meie heaoluühiskonnas on juurdunud traditsioon, et osa inimesi ainult võtab ühiskonnalt, haiguslehest on kujunenud mugavustsooni minek, kirjutab Otepää Lihatööstus Edgar OÜ asutaja Maie Niit.
Meie heaoluühiskonnas on juurdunud traditsioon, et osa inimesi ainult võtab ühiskonnalt, haiguslehest on kujunenud mugavustsooni minek, kirjutab Otepää Lihatööstus Edgar OÜ asutaja Maie Niit.
Nordecon ehitab kaitseväele 10 miljoni eest laod
Nordecon ehitab kaitseväele Harjumaale laod ja taristu ligi 10 miljoni euro eest, selgub börsiteatest.
Nordecon ehitab kaitseväele Harjumaale laod ja taristu ligi 10 miljoni euro eest, selgub börsiteatest.
Rahandusminister: eelarve tulud on 13 ja kulud kuni 13,6 miljardit
Rahandusminister Keit-Pentus Rosimannuse sõnul on tuleva aasta riigieelarve tulude maht pisut üle 13 miljardi euro ning kulude maht jääb vahemikku 13,5–13,6 miljardit.
Rahandusminister Keit-Pentus Rosimannuse sõnul on tuleva aasta riigieelarve tulude maht pisut üle 13 miljardi euro ning kulude maht jääb vahemikku 13,5–13,6 miljardit.
Nädala lood: maailm väriseb Hiina suurfirma pärast, kauaoodatud börsiootus täitub
Finantsturgude sündmused paelusid sel nädalal paljusid, sest ühest küljest tulid head uudised kohalikul tasandil, ent samal ajal tekitas paljudes investorites õudu Hiina kinnisvarahiiu võimalik pankrot.
Finantsturgude sündmused paelusid sel nädalal paljusid, sest ühest küljest tulid head uudised kohalikul tasandil, ent samal ajal tekitas paljudes investorites õudu Hiina kinnisvarahiiu võimalik pankrot.