Äripäev • 27 mai 2015

Kristen Michal: ettevõtjad on nagu lapsed

Majandus- ja taristuminister Kristen MichalKristen Michal  Foto: Eiko Kink, Äripäev

Täna toimuval Eesti Aasta Ettevõtjate ümarlaual ütles majandus- ja taristuminister Kristen Michal, et ettevõtjad on nagu lapsed, kellel on vastuolulised ootused.

„Ettevõtlusest rääkides on probleemiks ettevõtjate vastuolulised ootused. Mis on täpne tellimus? See on nagu lastega. Mul on kaks last ja kui sõidan autoga, siis tagant tuleb kisa – üks tahab ühte asja, teine tahab teist asja. Ma armastan mõlemat, aga probleem on olemas. Mind häirib ka see, et Eesti arvamusruum on vasakpoolne. Ettevõtjad teevad vaikselt oma tööd, kuid räägivad vähe. Ettevõtjad peaks kokku leppima, mida nad tahavad ning sellest rohkem rääkima,“ rääkis Michal.

Kui Priit Alamäe rääkis samas, et meie narratiiv võiks olla see, et Eesti on maailma parim ärikeskkond, siis Michali arvates on narratiiv olemas. „Riigi narratiiv on meil kogu aeg olemas olnud. Et siin oleks tore elada – see lugu on olemas,” sõnas Michal.

„Kui jätame kõrvale demograafilise probleemi, mis on Eesti probleem number üks, siis ka äris ei tohi Eesti alla jääda,” rääkis EY Eesti Aasta Ettevõtja Jaan Puusaag. „Me oleme loorberitele puhkama jäänud ja naabrid on hakanud eest ära minema. Suur probleem on ettevõtjate jaoks õiguskindlus. Konkreetselt näiteks olla kaitstud kaubamärgi kopeerimise eest, mille taga nõudmine võib kohtusüsteemis võtta pool aastat, enne kui midagi juhtuma hakkab. Riigile ütleksin: ärge andke meile maksusoodustusi, kui te kohe ei ütle, kuidas te seda tagasi soovite võtta. Ärge segage!”

Priit Alamäe sõnul võiks Eestis olla lähipiirkonnas kõige odavam kasumit ettevõttest välja võtta – eriti Läti ja Leeduga võrreldes. „Keda me tahame tulevikus maksumaksjateks? Kas ainult eestlasi või ka inimesi väljastpoolt?” küsis Alamäe. „Meie suurim väärtus on meie oma väike riik, kuid selle hoidmine on väga kallis. Kuidas me selle kinni maksame? Kuidas me kaasame siia tarka raha? Eesti narratiiv võiks olla see, et Eesti on maailma parim ärikeskkond. Selleks tuleb legaliseerida ka avaliku ja erasektori koostöö.”

Ettevõtlusminister Urve Palo nägemust mööda on Eesti põhiprobleem kvalifitseeritud tööjõu nappus. „Soomes ja Rootsis sellist probleem ei ole. Eestis ei oma 1/3 tööjõulisest elanikkonnast mingit kvalifikatsiooni. Meil on 200 000 inimest, kellel on ainult põhiharidus. Meie tootlikus on 73% Euroopa Liidu keskmisest, mille põhjus on meie juhtide madal kvaliteet. Kolmas probleem on üldine rahvastiku vähenemine. Sünnitusikka hakkab jõudma põlvkond, mis on poole väiksem kui eelmine põlvkond. Meil hakkab sündima oluliselt vähem lapsi.”

Täna Nordic Hotel Forumis toimuval EY Eesti Aasta Ettevõtjate ümarlaual osalevad aasta ettevõtja tiitlivõitjad läbi aegade: Jaan Puusaag, Indrek Sepp, Peter Hunt, Taavi Kotka, Priit Alamäe, Ruth Oltjer, Priit Rebane ning Eesti Aasta Ettevõtja 2014 Jüri Raidla, kes on ka ümarlaua moderaator. Valitsuse esindajatena saavad sõna ettevõtlusminister Urve Palo ning majandus- ja taristuminister Kristen Michal.

Hetkel kuum