Äripäev • 3. juuni 2015 kell 16:15

Keskerakond alustas maksude tõttu ööistungitega

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul ei saa Keskerakond toetada maksumuudatuste kobareelnõud, sest maksupaketis olevad muudatused halvendavad Eesti inimeste heaolu.  Foto: Raul Mee

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon teatas täna, et on vastu esimesele lugemisele minevale maksumuudatuste kobareelnõule, mistõttu lastakse taas käiku venitamistaktika ja sunnitakse kell 14 alanud istungit pidama öötundideni.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul ei saa Keskerakond toetada maksumuudatuste kobareelnõud, sest maksupaketis olevad muudatused halvendavad Eesti inimeste heaolu. Saadiku sõnul asub Keskfraktsioon seaduse vastuvõtmist opositsioonile olemasolevate vahenditega takistama.

„Täna esimesele lugemisele tuleva maksupaketi menetlemine on opositsioonile sisuliselt võimatuks tehtud,“ ütles Simson. „Paketis on häid asju nagu tulumaksuvaba miinimumi kasvatamine, mida kindlasti eraldi eelnõuna sooviksime toetada, kuid kui kobarana on seal juures ka kütuseaktsiisi kasvatamine ja majutusasutuste käibemaksumäära tõus, ei saa me seda toetada. Me oleme püüdnud koalitsioonile sõnadega selgeks teha, et nende algatatud seaduspakett tuleb katkestada ja jagada kolmeks, nagu ta valitsuses kooskõlastusel oli, kahjuks seni tulutult. Seega ei jää meil muud üle, kui alustada venitustaktikaga juba eelnõu esimesel lugemisel. Loodan, et see toob valitsuskoalitsioonile mõistuse pähe,“ selgitas Simson.

Venitamist alustas opositsioon juba istungi alguses, kindlustegevuse seaduse eelnõu teisel lugemisel, mis ei ole siiani lõppenud. Nagu varemgi, pikendatakse istungiaega suure hulga küsimuste, sõnavõttude ja vaheaegadega. Hääletused toimuvad iga muudatusettepaneku üle, enne iga hääletust võetakse 10 minutit vaheaega. Viie tunniga on riigikogu jõudnud hääletada 19 muudatuse üle, kokku on ettepanekuid 37.

Pärast kindlustustegevust puudutavat eelnõu ongi järg maksumuudatusi puudutava eelnõu käes. Seejärel toimuvad veel madalapalgaliste iga-aastase tagasimakse süsteemi ning lapsetoetusi tõstva eelnõu esimesed lugemised.

Simsoni sõnul on täna öösse veniv istung alles proloog järgmise nädala istungitele, mil jõuab kiirkorras menetletav maksupakett teisele lugemisele ning võib ennustada, et öine istumine tuleb märksa pikem. „Eks ole näha, kui paljud koalitsioonisaadikud öise mõtlemise käigus mõistusele tulevad ning arutule kiirustamisele vastu astuvad,“ ütles ta.

Hetkel kuum