Äripäev • 2. juuli 2015 kell 9:00

Sadamas avastati rekordkogus võimalikku dopingainet

Toll avastas sadamas rekordkoguse võimalikku dopingainet.  Foto: Maksu- ja Tolliamet

Maksu- ja tolliameti töötajad leidsid juunis kahel korral suure koguse ravimeid, mis on tõenäoliselt anaboolsed steroidid.

Tollitöötajad pidasid juunis reisisadama D-terminalis kinni mehe, kelle sõidukist leiti 1009 pudelit (10 ml), 150 ampulli (1 ml) ja 198 pakki (10 mg) ravimeid, mis olid peidetud alkoholikastidesse, teatas maksu- ja tolliamet.

Paar nädalat varem üritas teine pereliige viia madratsi sees peidetuna sõiduautos üle 9540 ampulli (1 ja 1,5 ml), 100 pudelit (10 ml) ja 1400 tabletti.

„Lõplik selgus pakendites sisalduvate ainete kohta saabub peale ekspertiisi. Igal juhul saame juba praegu öelda, et tegu on rekordkogusega,“ selgitas maksu- ja tolliameti tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Koidu. Siiani on dopingainet leitud piiril üksikutel juhtudel.

Anaboolseid steroide sisaldavaid ravimeid võidakse kasutada patsientide ravis, kel on näiteks lihaste kärbumise haigus. Dopingaine tarvitamine võib kahjustada siseorganeid, tekitada meestel suguvõimetust ja rindade suurenemist, naistel aga liigset karvakasvu või kiilaspäisust. „Eestis ei ole ühelgi anaboolseid steroide sisaldaval ravimil müügiluba. Neid võib müüa vaid arstiretsepti alusel ning väljaspool apteeke on anaboolsete steroidide müümine ebaseaduslik ning karistatav,“ selgitas ravimiameti inspektsiooniosakonna juhataja Liis Prii.

Hetkel kuum