Intriig Eesti Raudtee juhiotsingul

Jaan Toots  Foto: Andres Haabu

Pikaleveninud Eesti Raudtee juhivalimisi saadab kuuldus, et majandusminister Kristen Michal ei soovinud avaliku konkursi võitjat Jaan Tootsi ametisse ja seetõttu korraldati sihtotsing.

Varakevadel kütusekaardi skandaali tõttu ametist lahkunud Ahti Asmannile otsitakse mantlipärijat juba mitu kuud. Esiti korraldatud avalikul konkursil oli soovijaid terve hulk. Väidetavalt valis Eesti Raudtee nõukogu nende seast parimaks Jaan Tootsi.

Viimane ei lükanud väidet ümber, aga ütles: „Ma sel teemal ei soovi rääkida, minu poolt pole soliidne neid asju kommenteerida.“

Äripäevale teadaolevalt ei soovinud majandusminister Kristen Michal, et Tootsist saaks riigifirma juht. Minister väitis Äripäevale, et see on kuulujutt – tema poole pole nõukogu isegi pöördunud ettepanekuga Toots ametisse määrata, mistõttu ei saanud ta seda otsust kuidagi vetostada.

Vare: konkursiga normaalset suurfirma juhti ei leia

Eesti Raudtee nõukogu esimehe Raivo Vare sõnul korraldati avaliku konkurssi nurjumise tõttu personalifirma abil sihtotsing, mis osutus edukaks.

„Sellistesse kohtadesse, kus on keerukad olukorrad ja suured firmad, ei leita avalike konkurssidega üldjuhul normaalseid inimesi. Isegi kui üritatakse lavastada avalikuna, ei tule kvaliteetseid kandidaate,“ väitis Vare. Tema sõnul on nõukogul jäänud veel ühe kandidaadiga kohtuda.

Äripäevale on väidetud, et hetkel on üks tõsisemaid Eesti Raudtee juhi kandidaate Peeter Tohver, kes oli üle aasta tagasi Reformierakonna kandidaat EASi juhi kohale, ent siis valiti Andres Rannamäe. Samuti kandideeris Tohver hiljuti Eesti Energia juhiks.

Uus juht selge lähinädalail

Tohver lahkus möödunud aasta alguses Mainori juhi kohalt ja on varem töötanud G4S Euroopa, Ida-Euroopa regiooni tegevjuhina ja Moskva linna transpordiameti juhi nõuniku ning tasulise parkimise projektijuhina, majandusministeeriumi asekantslerina ning Tallinna Kaubamaja juhatuse esimehena.

Tohver kinnitas, et on Eesti Raudtee nõukoguga kohtunud. Rohkemat ta hetkel rääkida ei saa, sest tema sõnul on asi selleks veel liiga toores.

Samuti on Eesti Raudtee uueks võimalikuks juhiks pakutud Sulev Lood, kes lahkus juunis naftatoodete logistikat korraldava Tarcona ASi juhi kohalt ning jätkas samas valdkonnas ettevõtjana. Enne Tarconasse siirdumist töötas Loo N-Terminal Grupi, Pakterminali ja Milstrandi juhatajana.

Vare sõnul on valimine lõppjärgus ning Eesti Raudtee uue juhi nimi selgub loodetavasti juba sel, kuid hiljemalt tuleval nädalal.

Hetkel kuum