Kaisa Gabral • 9. november 2015 kell 14:41

Sõõrumaa müüb USS Security

Urmas Sõõrumaa müüb oma turvaäri USS Security.  Foto: Raul Mee

Urmas Sõõrumaa müüb USS Security Mark Lutsu ettevõttele, tegemist on Sõõrumaa sõnul tingimusliku tehinguga.

Hinnanguliselt omab USS Eesti valveteenuste turust üle 30%

Ettevõtte suuromanik on Urmas Sõõrumaa (60%) ja vähemusosanik Indrek Sepp (40%).

Ettevõte käive oli 2014. aastal 15,3 mln eurot ja puhaskahjum ligi 100 000 eurot.

Keskmine töötajate arv 2014. aastal oli 1279, 2014. aasta lõpuks oli ettevõttes 1291 töötajat. Töötajate voolavus ettevõttes 52%.

„Ei ole veel müünud,“ vastas Sõõrumaa küsimusele, kas vastab tõele, et ta müüs USS Security maha. „Meil selline kokkulepe on, aga ega ma sellest USSist päris ei pääse,“ lausus Sõõrumaa telefonis.

„On tingimuslik tehing – on rida tingimusi, mis tuleb täita, kui saab neid täita. See tähendab seda, et USSil on mitte väikesed laenukohustused, mis on seotud mitmesuguste minupoolsete tagatiste ja käendustega ja nende ümber tõstmine pole väga lihtne,“ selgitas ta.

„Võite rahulikult kirja panna, et Sõõrumaa jääb jätkuvalt USSi käekäigust huvitatuks ja seotuks veel üsna tükiks ajaks. Minul oli oma osa, Indrek Sepal oma osa. Aga kohtuge Mark Lutsuga, las ta ise räägib,“ lisas Sõõrumaa.

Otsus müüa sündis neli aastat tagasi

Sõõrumaa äripartneri ja USS Security teise omaniku Indrek Sepa sõnul otsustati ettevõte müüa ligi neli aastat tagasi. „Juba neli aastat tagasi võtsime otsuse vastu Urmasega, et me ise omal käel turvaäri ei jätka – oleks pidanud siis mingil kujul partnerlusega ikkagi jätkama, aga me oleme rahul, et oleme täna väljumas,“ kommenteeris Sepp.

Ta lisas, et initsiatiiv osta tuli rohkem Mark Lutsu poolt. „Mina olen selles ettevõttes teist viiulit nagunii kogu aeg mänginud. Ja eks natuke oli ettevõttesse raha juurde vaja, natuke oli energiat vaja juhtimisse ja olemisse ja Markil (ostja Mark Luts – toim) paistab olevat seda mõlemat. Tehing on küll pooleli, aga mingid summad on laekunud ja asjad lähevad seni ilusti,“ kinnitas Sepp müüki ja täpsustas, et tehing on küll sõlmitud, kuid closing veel tegemata – see peaks sel aastal toimuma.

„Ettevõtet oli vaja rahaliselt ka turgutada – juhtkond, mis seni on olnud, pole kõige teravamat olemist näidanud. Sellega söödi ka mingi jagu ressursse ära. Ei midagi kriitilist, kuid tehingu ühe osana oli ka teatud finantseering ettevõttesse endasse ja panga ümberfinantseering ja omanikele raha aktsiate eest,“ rääkis Sepp. Tehingu summat hoitakse salajas ja numbritest Sepa sõnul ei räägita, selline oli kokkulepe.

Sepp ütles, et tehing on tingimuslik selles mõttes, et pantide ja finantseeringute ülevõtmine võtab aega. „Eks ma neli aastat tagasi, kui Scorpioni ostsin, selle turvaäriga otseselt ise ka tegelesin. Kuid minu eesmärk oli siis see, et Urmas võtab juhtrolli ja arendab firmat edasi. Mina olen kaasas vaid osalusega. Ja kui kunagi on exit, siis ma lähen sellega kaasa -  nüüd oligi see võimalus olemas,“ seletas Sepp müügiotsuse tagamaid.

Sepp arendab Pristist edasi

Sepp lisas, et jäi tehinguga rahule ja kavatseb ise Pristise arendamisega tegeleda. „Tehing oli mõistlik ja normaalne ja eks ma olen neid tehinguid ju ennegi teinud. Kuid ei saa hõisata enne, kui tehing on tehtud,“ märkis Sepp.

„Mingil hetkel kui me Urmasega arusaamisele jõudsime, et omal käel me turvaäri pole võimelised ajama, siis panime paketid kokku ja sai ka mitu ettevõtet sinna paketti juurde ostetud,“ rääkis Sepp ja lisas, et tegemist oli tema arvates igati õnnestunud tehinguga, mis oli pikalt mõttes olnud.  

Seda, mis töötajatest ja juhtkonnast saab, otsustab Sepa sõnul juba uus omanik. „Arvan, et esialgu muudatusi ei tule, aga eks omanik vaatab oma värske pilguga üle,“ lisas Sepp.

Ostja Mark Luts on Sõõrumaa endine töötaja

Äriregistri andmetel asutas Mark Luts vähem kui kuu aega tagasi, 22. oktoobril osaühingu Mark Securities.

Mark Luts on Urmas Sõõrumaa kunagine töötaja ja äripartner. Pärast oma turvafirma müüki Falckile kehtis Sõõrumaale samas valdkonnas tegutsemise piirang Eestis, kuid see ei takistanud teda tegutsemast teistel turgudel. Nii soetaski Sõõrumaa eelmise kümnendi keskel Peterburis väikese firma Alfa-Nord, mis hakkas kiiresti laienema. Firma turvaäri juhtis Mark Luts.

2009. aastal müüs Sõõrumaa oma osaluse Alfa-Nordis uue nimega AN-Security Mark Lutsule ja Jevgeni Klimovile. Näib aga, et lahku mindi tüliga. „Me läksime eri teed, sest meie maailmanägemine oli liiga erinev,“ ütles ta paar aastat tagasi Eesti Päevalehele antud intervjuus. „Meie erimeelsused Sõõrumaaga ei puudutanud ainult äri, vaid ka arusaama elust,“ lisas ta.

Luts tõusis Venemaal n-ö suurde mängu paar aastat tagasi, kui temale ja Jevgeni Klimovile kuuluv turvafirma AN-Security võitis Sotši taliolümpiamängude turvahanke.

Hetkel kuum