Sirje Rank • 25. november 2015 kell 7:26

Euroopa pangad kiduvad halbade laenude all

Eriti palju on halbu laene Küprose pankadel  Foto: Scanpix/Reuters

Euroopa pankadel on toibumiseni veel pikk maa minna – enne tuleb ära seedida umbes ühe triljoni euro ulatuses halbu laene, kirjutas Wall Street Journal.

Andmed on pärit Euroopa Pangandusjärelevalve (EBA) eile avaldatud ülevaatest 105 suurema panga kohta, millest nähtub, et Euroopa pankade halbade laenude osatähtsus kõigist laenudest (5,6%) on USAga võrreldes kaks korda suurem. Halbade laenude taak kisub alla pankade kasumlikkust, mis on varasemate aegadega võrreldes jätkuvalt kehv, nendib EBA. 

Küll aga on pangad tugevdanud oma kapitalipositsiooni, mis parandab nende võimet majandust rahastada.

Kõik halvad laenud kokku on pea sama suur summa kui Hispaania SKP, moodustades 7,3% Euroopa Liidu sisemajanduse kogutoodangust. Riigiti on vahed väga suured – Rootsis on halbade laenude osakaal laenuportfellist 1%, Küprosel 46%.

Hetkel kuum