Marta Jaakson • 11 jaanuar 2016

Teder parteide toetamisest: on ses midagi üleloomulikku?

Savisaare altkäemaksujuhtumis kahtlustuse saanud ärimehe Hillar Tederi sõnul pole erakondadele annetuste tegemises midagi üleloomulikku, annetajate nimekirjas on ennegi oldud.  Foto: Andres Haabu

Edgar Savisaarele altkäemaksu andmise kahtlustuse saanud ärimehe Hillar Tederi sõnul pole erakondadele annetamisel ja altkäemaksuasja kahtlustusel omavahel seost - annetajate nimekirjas on alati oldud.

„Kas see on midagi niisugust üleloomulikku? Kas sel on üldse mingit seost? Me oleme ju alati olnud selles nimekirjas,“ kommenteeris Teder oma annetusi Reformierakonnale ja IRLile mullu viimases kvartalis. Küll aga ei soovinud ta täpsustada, miks ta erakondadele viimati raha annetas ning soovitas selle põhjuse välja otsida vanadest ajalehtedest. Varasemalt on Teder Äripäevale kommenteerinud, et annetamisel võivad igaühel olla oma motiivid. „Kui ma satun kokku mõne inimesega ja mul sobib temaga olla ning ta on ühiskondlikus positsioonis, pingutab ja teeb mingisugust asja ja tahab, et elu läheks paremaks, siis ikka toetad teda. See tuleb kuidagi spontaanselt. Seal pole küsimust, et mis ma selle eest saan. Need summad pole ju nii suured: tinglikult keegi annab pintsaku, keegi annab 100 eurot, keegi 100 000 eurot. Kuidas võimalused lubavad,“ rääkis ta pärast altkäemaksuasja sattumist Äripäevale.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni aseesimees Kaarel Tarand märkis, et Hillar Teder on teinud annetused legaalselt ja avalikult, nii nagu seadus parteidele annetamise ette on näinud ning seetõttu pole teema käsitletav eetikavõtmes. Tarand märkis, et selles, et Teder erakondadele annetab, pole midagi ebaharilikku. „Pigem on küsimus, et miks ta ei võinud Edgar Savisaare erakonnale samal viisil annetada nagu ta teistele erakondadele on annetanud - otse ja avalikult. Oleks igasugused jamad olemata olnud," kommenteeris Tarand.

Ametiisikuna märkis Tarand annetuste kohta, mida Teder legaalselt teeb, kuni ta pole süüdi mõistetud, et las ta teeb neid. Eraisikuna avaldas ta aga kahtlust, et miks erakondadele üldse nii suuri summasid annetama peab. „Selline annetuskultuur sisaldab poliitilisi riske ja see üleüldiselt toetub nii vähestele õlgadele. Selline parteide rahastamine, selles on oma riskiprotsendid sisse kaalutud, aga antud juhul on see legaalne tegevus,“ märkis ta.

Teder toetas Reformierakonda mullu viimases kvartalis 30 000 euro ja IRLi 10 000 euroga.

Hetkel kuum