Äripäev • 6 märts 2016

„Moskva eesmärk on Merkel kukutada“

Moskva on käivitanud infosõja, mille eesmärk on kõrvaldada ametist Saksamaa kantsler Angela Merkel, väidab Riias asuva NATO strateegilise kommunikatsiooni keskuse direktor Janis Sarts.  Foto: Scanpix/Reuters

Moskva on käivitanud infosõja, mille eesmärk on kõrvaldada ametist Saksamaa kantsler Angela Merkel, väidab Riias asuva NATO strateegilise kommunikatsiooni keskuse direktor Janis Sarts.

Põhja-Atlandi alliansi ametniku sõnul seisneb infosõja iva selles, et sakslasi provotseeritakse rahulolematusele seoses põgenikega, rääkis lätlane intervjuus väljaandele The Observer. Sarts rõhutas vestluses Briti väljaandega, et räägib kui ekspert, mitte NATO ametlik esindaja.

Tema sõnul rahastab Venemaa Euroopa ekstremistlikke jõude ning on olemas tõendid, et Moskva veab Saksamaal Merkeli-vastast agitatsiooni, sest viimane on Venemaa-vastaste sanktsioonide tulihingeline pooldaja.

„Arvan, et nad testivad, kas neile on jõukohane sellises suures riigis, kus tavalistel aegadel on vähe nõrkusi, luua oma mõjutustegevuse tulemusena tõepoolest olukord, mis viib riigis valitsuse vahetamiseni. Nad kasutavad selleks venekeelset elanikkonda, sotsiaalvõrgustikku, üritavad mängida vastuoludel, kasutada ära paremäärmuslikke vaateid ja saada sellest kõigest kasu,“ selgitas Sarts.

Möödunud aasta jooksul saabus Saksamaale üle miljoni põgeniku, paljusid neist innustas Merkeli avaldus, et kõik sissetulevad põgenikud on riiki oodatud. Sellise julgustuse peale paisunud põgenike sissevool aga aitas pead tõsta populistlikul parteil Saksamaa Alternatiiv (AfD), kelle toetus on aastaga tõusnud 3% pealt 12%. Lisaks näitas hiljutine küsitlus, et 81% sakslaste hinnangul on Merkel kaotanud olukorra üle kontrolli.

Riias asuva NATO strateegilise kommunikatsiooni keskuse direktor Sarts ütles, et Venemaa katsetusi Saksamaad õõnestada ei maksa alahinnata, sest probleem on juba silmaga näha. Samuti hoiatas ta, et paljud riigid on sulgenud silmad Putini propagandasõja ees.

Hetkel kuum