Mait Kraun • 27. märts 2016
Jaga lugu:

Bikiinides stjuardessid tegid Vietnami naisest miljardäri

VietJeti stjuardessid  Foto: VietJet Aviation

Kagu-Aasia esimese naismiljardäri lennufirmas töötavad bikiinides tüdrukud, kirjutab Bloomberg.

Vietnami naine Nguyen Thi Phuong Thao teenis oma esimese miljoni 21-aastaselt faksiaparaate ja latekskumme müües. Läks mööda veerand sajandit ning temast on saanud Kagu-Aasia esimene naismiljardär, kes on oma vara ise teeninud. Esimese miljardini aitasid naisel jõuda bikiinides stjuardessid, kes töötavad tema lennufirma VietJet Aviationi lennukites ning on poseerinud kalendrites.

Nüüd on lennufirma minemas börsile ning Bloombergi miljardäride indeksi järgi ületab Thao varade väärtus miljardi dollari piiri, mis tähendab, et temast saab Vietnami esimene naismiljardär. Ta tegeleb ka kinnisvaraäriga.

„Ma ei ole kunagi maha istunud ja oma varade väärtust kokku löönud,“ ütles 45-aastane Thao Bloombergile antud intervjuus. „Ma olen keskendunud sellele, kuidas ettevõtte kasvu kiirendada, kuidas töötajate palku tõsta ning lennufirma turuosa suurendada.“

Thao ütles, et VietJeti aktsiaemissioon peaks toimuma järgmise kolme kuu jooksul. Ta plaanib emissiooni käigus müüa kuni 30 protsenti osalusest. Lennufirma püüab miljardi dollari suurust turuväärtust, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed. Thao, kes lennufirma asutas, omab VietJetis 95-protsendilist osalust.

Foto: VietJet Aviation

Suurem kui Finnair

„Ta ei ole nagu teised rikkad inimesed. Ta on Vietnamis olnud päris tagasihoidlik,“ ütles investeerimisfirma CIMB Group Holdingsi analüütik Phuc Nguyen. „Ta on VietJetiga olnud väga edukas. Nullist alustades on lennufirma võtnud Vietnamis mõne aastaga 30 protsenti turust.“

Kui aktsiaemissioon läheb plaani kohaselt, ületab VietJeti turuväärtus näiteks Finnairi oma. Eelmisel aastal kolmekordistus lennufirma käive 10,9 triljoni dongini (488 miljonit dollarit). Puhaskasum hüppas 1 triljoni dongini, selgub ettevõtte andmetest.

Miljardäril on ka 90 protsendi suurune osalus Sovico Holdingsis, millel on omakorda 90 protsendiline osalus Dragon Citys, teatasid asjaga kursis olevad inimesed, kes ei tahtnud oma isikut avalikustada. Dragon City on 65 hektari suurune kinnisvaraarendus Ho Chi Minh'i linnas. Tal on enamusosalus ka kolmes puhkekeskuses Vietnamis.

Ausus on tähtis

Thao alustas ettevõtjana tegevust 1988. aastal, mil ta õppis Moskvas teist aastat rahandust ja majandust. Ta alustas erinevate tarbeesemete, kontoritehnika ja riiete edasimüügiga. Toodete müüki alustas ta Venemaal kolm aastat enne Nõukogude Liidu kokkukukkumist.

„Ma töötasin väga palju ja teenisin välja tarnijate usalduse, sest olin nende vastu alati aus,“ ütles Thao, kelle ema oli õpetaja ja isa apteeker. „Mul ei olnud palju raha. Nad andsid mulle järjest parematel tingimustel tooteid.“

Pärast esimese miljoni teenimist hakkas Thao kauplema terase, masinate, väetiste ja teiste toorainetega. Vietnami naasedes investeeris ta Techcombanki ning International Commercial Joint Stock panka. Hiljem asutas ta VietJeti lennufirma.

Bikiinides tüdrukud

VietJet on tuntud oma noorte ja atraktiivsete stjuardesside poolest, kes kannavad bikiine uutesse sihtkohtadesse või rannalinnadesse lennates. Lennufirma kasutab modelle ka kalendrites.

Foto: VietJet Aviation

„Sul on õigus kanda, mida sa tahad. Olgu selleks bikiinid või traditsioonilised riided,“ ütles Thao ning viitas Vietnami traditsioonilisele pikale tuunikale. "Ei ole probleem, et inimesed seostavad meie lennufirmat bikiinidega. Kui see teeb inimesi õnnelikuks, siis oleme meie ka õnnelikud."

VietJet möödub sellel aastal tõenäoliselt Vietnam Airlinesist, mis tähendab, et sellest saab riigi suurim lennufirma, teatas CAPA Centre for Aviation. Rahvusvaheline Lennutranspordi Assotsiatsioon prognoosib, et Vietnami lennuturg on järgmise kahe kümnendi jooksul maailmas kümne kiiremini kasvava lennuturu seas.

„Sa pead võtma juhtohjad ning kalkuleerima riske,“ ütles Thao. „Ärinaisena on mul kohustus anda oma panus majanduse arengusse ning ärgitada positiivseid muutusi ühiskonnas ja riigis.“

Jaga lugu:
Hetkel kuum