Kadi Neemre • 21. aprill 2016
Jaga lugu:

USAs rekordvähe töötu abiraha saajaid

USA töötute arv aastakümnete madalaimal tasemel.  Foto: EPA

Töötu abiraha taotlevate ameeriklase arv kukkus eelmisel nädalal ootamatult, jõudes alates 1973. aastast madalaimale tasemele. See on märk, et tööturg jätkab tugevnemist hoolimata majanduskasvu aeglustumisest.

Riikliku abiraha esmataotlejate arv kukkus eelmisel nädalal 6000 võrra 247 000-le, mis on madalaim tase alates 1973. aasta novembrist, teatas riigi tööturuamet. Reutersi küsitletud analüütikud prognoosisid, et töötu abiraha saavate inimeste arv kasvab 263 000 inimeseni. Abiraha taotlejate hulk on viimased 59 nädalat alla 300 000 - tähis, mida seostatakse heade tööturu tingimustega.

Tööturg tugevneb hoolimata märkidest, et majanduskasv aeglustus esimeses kvartalis teravalt. Tööturu tugevus aga ei ole nõrga majanduskasvu ja inflatsiooni taustal piisav põhjendus, et Föderaalreserv võiks intressimäärade tõstmist kiirendada.

Föderaalreserv tõstis detsembris esimest korda ligi 10 aasta jooksul intressimäärasid ning poliitikud prognoosivad, et sel aastal tõusevad intressimäärad veel vaid korral või kahel.

Tööturuameti analüütikute sõnul ei olnud eelmisel nädalal töötu abiraha saavate inimeste arvu vähenemisel mingit konkreetset põhjust. Nelja nädala keskmine abiraha saajate arv kasvas märtsi ja aprilli uuringuperioodi jooksul vaid 1000 inimese võrra.

Raporti kohaselt kukkus 39 000 võrra ka nende inimeste arv, kes saavad töötu abiraha pärast esimest abinädalat. Kokku oli töötu abiraha saavate ameeriklaste arv 2,14 miljonit, mis on madalaim tase alates 2000. aasta novembrist.

Niiöelda pidevalt abiraha saavate inimeste arv kukkus 10 750 võrra 2,17 miljonile inimesele, mis on samuti madalaim tase alates 2000. aasta novembrist.

Jaga lugu:
Hetkel kuum