Pille Ivask • 20. juuni 2016 kell 5:15

Luksemburgi välisminister: Brexit võib Ida-Euroopas vallandada doominoefekti

Jean Asselborn  Foto: epa

Luksemburgi välisminister Jean Asselborn ütles Saksa väljaandele Tagesspiegel am Sonntag, et Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust võib vallandada doominoefekti.

Britid hääletavad juba sel neljapäeval, kas Suurbritannia jätkab Euroopa Liidu koosseisus või ei. Seni on nii pooldajate kui ka vastaste arv olnud üsna tasavägine, kuigi viimase arvamusküsitluse põhjal on Brexiti vastaste arv veidi suurem kui pooldajate oma.

Asselborn lausus, et Suurbritannia peaminister David Cameron tegi saatusliku vea, kui üldse referendumi idee välja käis. Ta märkis, et isegi kui Suurbritannia jätkab Euroopa Liidus, on paljude brittide suhtumine sellesse siiski negatiivne ning referendumi korraldamine meelsust iseeneses ei muuda.

Asselborn vihjas, et Cameroni ning Poolas võimuloleva Õiguse ja Õigluse partei juht Jaroslaw Kaczynski jagavad ühist seisukohta Euroopa integratsiooni takistamise osas. „Mõlemal näib olevat sama agenda, kui me vaatame nende kriitilisi seisukohti Euroopa Liidu suhtes,“ lisas ta.

Õiguse ja Õigluse partei võitis möödunud aastal Poolas toimunud parlamendivalimised ning on alates sellest ajast peale mitme Euroopa Liidu regulatsiooniga vastuollu läinud. Muu hulgas on Poola ning Euroopa Liidu suhetes olnud hõõrdumisi nii demokraatia kui ka sõnavabaduse küsimustes.

Poola tähtsus Euroopa Liidule on aga märkimisväärne. Tegu on liidu ida poole suurima majandusega ning Poola saab ka liidu struktuurifondidest enim raha.

Samas jääb Suurbritannia nende riikide poolele, kes maksavad rohkem, kui saavad. Viimane on mõistagi ka Brexiti pooldajate üks peamisi argumente.  

Hetkel kuum