• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Prantsusmaa uue rünnaku all

  Rünnakupaik Nice's.Foto: EPA

  Prantsusmaa linnas Nice’is tappis veokiga terrorist viimastel andmetel 84 inimest, kriitilises seisus on 18 kannatanut, vahendab Prantsuse meedia. Prantsusmaa presidendi Francois Hollande'i sõnul on hukkunute seas palju lapsi.

  Ründaja sõitis veoautoga inimeste sekka, kes tähistasid Bastille’ vallutamise aastapäeva.
  Veok sõitis hilisõhtul kõnniteel läbi rahvahulga vähemalt 2 kilomeetrit järjest. Seejärel hakkas ründaja inimesi valimatult tulistama. Prantsusmaa siseministeerium kinnitas, et politseinikud suutsid veokijuhi lõpuks tappa. Veokist leiti hulgaliselt relvi ja ka granaate.
  „See oli täielik õudus,“ ütles Prantsuse parlamendi liige Eric Ciotti. Ta ütles, et veok sõitis suurel kiirusel kõnniteel ning ajas alla sadu inimesi. 
  Kohalikud telekanalid teatasid vahetult pärast rünnakut, et esialgsetel andmetel sai surma vähemalt 73 inimest, kellest 10 on lapsed. Vigastatuid on sadu. Veokijuhti ei ole veel tuvastatud.
  “Me ei saa eitada, et tegu võis olla terrorirünnakuga,” lausus Prantsusmaa president Francois Hollande. Ta lisas, et kuna rünnak toimus Prantsusmaa rahvuspühal, Bastille’ vallutamise aastapäeval, oli see kindlasti ettekavatsetud. Hollande märkis, et terrorirünnakule viitab ka asjaolu, et Bastille’ päev sümboliseerib vabadust, võrdsust ja vendlust.
  Hollande teatas, et kui varem pidi selle kuu lõpuga otsas saama ka eriolukord, mis kehtestati seoses novembris toimunud terrorirünnakutega, on seda nüüd pikendatud veel kolme kuu võrra.
  President kuulutas Prantsusmaal välja kolmepäevase leina.
  Seni pole ükski terroristlik grupeering kuriteo eest vastutust võtnud.
  Prantsusmaal on vähem kui aasta jooksul toimunud juba kaks suurt rünnakut. Eelmise aasta 13. novembril tapsid ISISe võitlejad Pariisis 130 inimest.
  Kuuliaukudega veok, millega terrorist Nice'is rahvast rammis.Foto: epa

  Seni on eri riikide välisministeeriumidest saadud kinnitust, et 84 hukkunu seas on kaks ameeriklast, üks venelanna, kaks armeenlast, kolm sakslast, üks ukrainlane ja üks šveitslane.

  Mida on hommikuks teada arvatavast ründajast?
  Prantsusmaa Vahemere-äärses kuurordis Nice’is korraldas eile hilisõhtul veokiga terrorirünnaku Tuneesia-Prantsuse topeltkodakondsusega isik, kel on olnud kokkupuuteid Prantsuse politseiga, kuid ta pole sattunud riigi eriteenistuste vaatevälja, kirjutas Reuters.
  Infoagentuuri allika sõnul oli kahtlusaluse suhtes algatatud kriminaalasju, mis seotud varguste ja korrarikkumistega.
  Väljaande Nice-Matin andmeil oli tegemist 31aastase Tuneesia päritolu mehega, kes elas Nice’is. Tema juhitud surmaveoki kabiinist leidis politsei pärast ta mahalaskmist ka tema juhiloa. Ametivõimude kinnitusel käib tema kodus läbiotsimine.
  Prantsuse meedia teatel oli terrorist raskeveoki paar päeva tagasi rendile võtnud.
  Nice-Matin avaldas ka terroristi nime: Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Tegemist oli abielumehe ja kolme lapse isaga.
  Keskpäeval teatas meedia, et rünnaku eest võttis vastutuse ISIS. President Francois Hollande kinnitas seepeale, et Pariis tugevdab veelgi terrorismivastast võitlust, sealhulgas Süüria ja Iraagi aladel. „Aktiviseerime tegevust Süürias ja Iraagis, jätkame löökide andmist nende pihta, kes ründavad meid meie kodumaal,“ teatas ta.
  Märgid olid õhus?
  Piirkondliku Provence-Alpes-Cote d’Azur (PACA) nõukogu president, Nice’i endine linnapea Christian Estrosi palus hiljuti tungivalt vabariigi presidenti Francois Hollande’i koostada põhjalikum politseinike kaitse plaan erakorralisteks juhtumiteks ning tagada neile paremad tegutsemisvahendid, kirjutas Le Figaro.
  Väljaande sõnul oli Estrosi Hollande’ile saadetud kirja toon väga jäik. Ta vahendas presidendile korrakaitsjate kaebusi ja kirjeldas terrorivastase võitluse olukorda. Ta märkis, et on kiiresti vaja parandada politsei kaastöötajate töötingimusi ja otsustada kas või see küsimus, et igal politseinikul oleks oma isiklik kuulivest, vahendas Le Figaro.
  Lisaks esitas Estrosi nõudmise, et laiendataks kohaliku politsei võimupiire nii, et munitsipaalpolitseinikel oleks terroriohu materjalidele samaväärne juurdepääs kui riigipolitseil.
  Verine terror Euroopas
  7. jaanuar 2015 islamistid avasid tule satiiriajakirja Charlie Hebdo toimetuses Pariisi kesklinnas. Rünnakus hukkus 12 inimest, kellest 8 olid ajakirjanikud. 11 inimest sai vigastada. Ründajad, vennad Kouachid, hukkusid 9. jaanuaril politseinike kuulidest. Vastutuse toimunu eest võttis Jeemeni al-Qaeda.
  13. november 2015 terrorirünnakute seeria Pariisis – automaatrelvadest tulistamine tänavatel, plahvatused, enesetaputerroristid, pantvangide võtmine Bataclani kontserdisaalis. Terrorirünnakutes hukkus 130 inimest, üle 350 sai vigastada. Hukkus ka rünnakutes osalenud seitse terroristi, vastutuse toimunu eest võttis ISIS.
  22. märtsil 2016 kärgatas Brüsseli rahvusvahelises lennujaamas kaks plahvatust, millest ühe vallandas enesetaputerrorist. Umbes tund aega hiljem toimus veel üks plahvatus metroorongi vagunis. Belgia võimude teatel hukkus terrorirünnakutes 31 inimest, vigastada sai 316. Vastutuse toimunu eest võttis terrorijõuk ISIS
  Veokijuhist terrorist sõitis Prantsusmaa rahvusvpüha pidustustel Nice'is rahva sekka, tappes vähemalt 84 inimest ning vigastades sadu.Foto: epa
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Börs: Dow Jones tõusis kaheksa kuu kiireimas tempos
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Madis Toomsalu võimalikust kriisist kinnisvaras: juba tasub karta
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.