Piret Reiljan • 22. juuli 2016 kell 17:45

Ohvritega tulistamine Münchenis

Politsei on Müncheni Olympi kaubanduskeskuse ümbruse pärast tulistamisi sisse piiranud.  Foto: Reuters/Scanpix

Saksamaal Müncheni kaubanduskeskuses toimus reede õhtul tulistamine, hukkus kümme inimest. Tulistaja lasi end maha.

Tulistaja oli 18aastane Saksa ja Iraani kodakondsusega meessoost iraanlane, kes elas Münchenis juba pikemat aega. Tema motiiv on politseile teadmata. Tegemist oli depressiooni vastu ravi saanud noormehega, kes tundis haiglast huvi massitulistamiste vastu. Teadaolevat seost ISISega noormehel pole.

Surma sai 10 inimest (sh tulistaja), vigastatute arv on ligi 30. Hukkunud olid valdavalt noorukid.

Politsei teatas pärast tulistamisi akuutsest terroriohust ja kahtlustas ka tulistamises esialgu terrorirünnakut. Politseijõude tuli Münchenisse appi ka Austriast, kahe riigi piiri lahutab 72 km, vahendas BBC.

USA president Barack Obama teatas reede õhtul, et USA on valmis pakkuma Saksamaale kõikvõimalikku vajalikku toetust, kuivõrd tegemist on USA ühe lähema liitlasega.

Olympia-nimeline kaubanduskeskus piirati politseioperatsiooni käigus ümber, linna kohal lendas hulk helikoptereid. Politsei teatas pärast rünnakut, et pealtnägijate jutu põhjal võis relvastatud ründajaid olla kolm. Hiljem rääkis politsei kuni kolmest ründajast, keda nähti pikkade tulirelvadega. Deutsche Welle uudised vahendasid, et taolisi relvi pole Saksamaal kindlasti lihtne enda valdusse saada, kuna riigis on maailma ühed karmimad relvaloa regulatsioonid.

Laupäeva hommikul ütles politsei siiski, et ründaja tegutses üksi. Tema surnukeha leiti 1 km kaugusel kaubakeskusest.

Politsei eriüksus sündmuskoha lähedal.  Foto: Reuters/Scanpix

Deutsche Welle uudistesaade näitas kaadreid keskusest põgenevatest inimestest, samas teatati uudistesaates, et vähemalt osa kaubakeskuses olevate poodide töötajaid jäi pärast tulistamisi hoonesse. Osa inimesi põgenes kaubakeskusest joostes metroosse, samas kui teised ei julgenud seda teha, kuna liikusid väited, et ründajad võisid põgeneda just metroosse.

BBC vahendas, et tulistamine algas veidi enne kella 18 kaubakeskuse McDonald'sis. Deutsche Welle vahendas kaadreid, kuidas tumedates riietes meesterahvas tulistab inimeste suunas McDonald'si ees ja inimesed jooksevad eemale.

Erariietes politseinikud sündmuskohal.  Foto: Reuters/Scanpix

Linna ühistransport peatati rünnaku tõttu, pearaudtejaam evakueeriti. Müncheni inimesed asusid pakkuma tänavatele lõksu jäänud kaaslinlastele peavarju, kasutades selleks sotsiaalmeedias hashtagi #OffeneTür (avatud uks saksa keeles).

Süddeutsche Zeitungi veebileht sattus pärast rünnaku-uudiseid suure koormuse alla ja oli mõnda aega maas.

Politsei sulges tulistamispaiga läheduses liikluse.  Foto: Reuters/Scanpix

Saksamaal teine rünnak nädala jooksul

Esmaspäeva hilisõhtul ründas Saksamaa lõunaosas Würzburgi linnas kirve ja noaga relvastatud afgaani põgenikust noormees rongireisijaid, vigastada sai mitu inimest. Pärast seda rünnakut hakati Saksamaal rääkima uute rünnakute ohust ja reedel see Münchenis paraku juhtuski. Erinevalt esimesest ründajast pole aga teise ründaja puhul seni leitud seost ISISega.

Hetkel kuum