Eliisa Matsalu • 1. august 2016 kell 16:30

Matsalu: ainsa omanikuna on lihtsam tegutseda

Atso Matsalu  Foto: Andres Haabu

Puukeskus ASi Soome omanikelt välja ostnud Atso Matsalu tahtis ettevõtte ainuomanikuks saada, et firmat enda äranägemise järgi juhtida. Kavas on laieneda ja kasvatada käivet mitukümmend protsenti.

Atso Matsalu ütles, et tegi soomlastele ettepaneku Puukeskus AS välja osta pärast seda, kui oli aru saanud, et nende äriplaanid ja juhtimisstrateegiad ei ühti enam. Visioonid ettevõtte arengust hakkasid erinema pärast seda, kui puukeskus Starki müüdi 2014. aastal OY Finlandile. Puukeskus on 2014. aastast osa Põhjamaade suurimast ehitusmaterjalide müüjast DT Group, mis kuulub ülemaailmsesse kontserni Wolseley. „Olles nii suures kontsernis, mis ulatub otsapidi Londoni börsilegi, jäid meie kontseptsioonid selgelt erinevaks,“ rääkis Matsalu.

Matsalu rääkis, et kavatseb Puukeskust laiendada mõne uue tootegrupi hankimisega ja võib-olla püüab juurde saada ka mõne uue müügiesinduse. „Varasemas kontsernipoliitikas selliseid plaane polnud. Nüüd püüame nende plaanidega saavutada 20% käibekasvu,“ rääkis ta. Matsalu lisas, et mõistagi sooviks ta tagasi vanu häid buumiaegseid aegu, mil Puukeskuse käive ulatus 17 miljoni euroni. „Kuid seda vaevalt saab. Praegu on käive umbes 10-11 miljonit eurot, püüame selle saada 13-14 miljoni peale,“ ütles ta. Matsalu sõnul on edaspidi kindlasti otsuseid palju kiirem ja mugavam teha. „Suures kontsernis võtavad asjad alati palju aega ja on erinevaid piiranguid. Ainuomanikuna on see kindlasti palju lihtsam,“ ütles ta.

Puukeskuse eelmise aasta käive oli 9,6 miljonit eurot ja aasta lõpetati 165 868 euro suuruse kahjumiga. Käibest 49% moodustas puitmaterjali müük, 38% plaatmaterjali ning 13% muude materjalide müük. Ettevõttes töötas mullu keskmiselt 16 inimest.

Hetkel kuum