Mari Mets • 17. august 2016 kell 9:45

Ettevõtja: Kruuda kinnipidamine ei üllata

Maksu- ja tolliameti büroo Ülemiste City´s.  Foto: Andras Kralla

Terelt 190 000 eurose võla tasumist ootav ettevõtja Toivo Teng kommenteeris Oliver Kruuda kinnipidamist, et teda paneb imestama maksuameti kannatlikkus. "Võlgnevused pole ju eile tekkinud."

Viljandimaa piimatootja Saimre omanik ja juht Teng selgitas, et koostööpartneritele maksmata jätmisega majandamise korral kahtlustus maksupettuses teda ei üllata. "Piima eest maksmata jätmine pole ju midagi muudki kui ka maksuametile maksmata jätmine. Muster on olnud kõikide puhul üks," selgitas ta. "Võlgnevused pole ju mingid eile tekkinud asjad, maksuameti kannatlikkus pani imestama juba enne."

Nimelt on tema sõnul tavainimesel väiksemate võlgade puhul surve suur ning ilma tagatiseta maksepuhkust või ajatamist ei võimaldata. "Pani imestama, kuidas nii suurte summade puhul nagu Terel nii pikka aega kõik rahumeelselt pealt vaatasid."

„Ma ei usu, et see (Kruuda kinni pidamine – toim) lootusetut asja lootusetumaks teeb,“ kommenteeris Teng šansse võlausaldajana Terelt oma raha kätte saada.

Eile hommikul pidasid maksu- ja tolliameti uurijad maksukuritegudes kahtlustatavatena kinni kuus isikut, kelle seas oli ka AS Tere juhatuse liige Oliver Kruuda.

Eesti Päevalehe andmeil esitas Põhja prokuratuur Kruudale kahtlustuse karistusseadustiku paragrahvi 389 alusel, milleks on maksukohustuse varjamine ja tagastusnõude alusetu suurendamine. Seaduse kohaselt on maksuhaldurile andmete esitamata jätmise või valeandmete esitamise eest karistus kas rahaline või kuni viie aastane vangistus.

Kuriteokahtlustus on esitatud kuuele füüsilisele isikule ning ühele juriidilisele isikule ning kahtlustuse sisuks on maksuametile valeandmete esitamine, mille tulemusel on jäetud riigile tasumata nii tulu- kui ka käibemaksu kokku umbes 375 000 euro

Hetkel kuum