Mait Kraun • 20. august 2016 kell 10:47

Rahaarmastus teeb vaeseks

Eurod.  Foto: Reuters/Scanpix

Selgub, et mida rohkem sa raha armastad, seda vähem see tahab sinu juurde tulla, kirjutab CNN Money.

Uuest uuringust selgus, et 60 protsenti investoritest, kes saavad rahaarmastuse skaalal kõrge tulemuse, on kehvemad investorid, selgub State Street’s Center for Applied Researchi andmetest. Uuringus küsitleti 3000 jaemüügiinvestorit üle maailma.

„Mida rohkem inimesed raha armastavad, seda rohkem nad seda kaotavad,“ ütles State Streeti globaalsete uuringute juht Suzanne Duncan. „Rahaarmastajad on väga vastuvõtlikud kohesele premeerimisele – nad keskenduvad lühiajalisele perioodile. Nad tahavad raha kohe saada.“

Vähem on rohkem

State Street leidis, et ka vastupidine on tõsi – need, kes raha kõige vähem armastavad, teevad parimaid investeerimisotsuseid.

On tõenäolisem, et rahaarmastajad ei tähtsusta säästmist ning pensioni peale nii palju ei mõtle. Nad kipuvad ostma aktsiaid kõrgel ja müüma madalal. Neilt küsiti uuringu käigus, kas nad võtaks 1000 dollarit praegu või 1900 dollarit viie aasta pärast. Nad valisid esimese variandi.

Kuigi USA on Wall Streeti kodu, pole riigis sugugi kõige rohkem rahaarmastajaid, selgub State Streeti andmetest. Kõige rohkem on selliseid inimesi Indias – lausa 93 protsenti said kõrge tulemuse. Indiale järgnesid Hiina ja Brasiilia. USAs sai kõrge tulemuse 65 protsenti vastanutest.

Duncan ütles, et arenevate maade inimeste rahaarmastus on seotud vähese turvalisusega. Valitsused pakuvad vähem sotsiaalseid hüvesid ning finantsturvalisust vanemas eas. See paneb inimesi raha tahtma, lisas Duncan.

Rahaarmastajaid ühendab veel üks asi – nad vaatavad tihedamini oma telefoni. State Street leidis, et inimesed, kes said küsitluses kõrge tulemuse, kulutavad nutitelefonis finantsrakenduste kasutamise peale keskmiselt 29 minutit päevas. Need, kes said madala tulemuse, kulutavad samale asjale keskmiselt vaid 15 minutit.

Sõda vähendab rahaarmastust

Rahaarmastus sõltub ka vanusest – noored himustavad raha rohkem kui nende vanemad ja vanavanemad. 80- ja 90ndate põlvkonna (millennials) hulgas sai kõrge tulemuse 67 protsenti vastanutest. Peagi pensionile jõudvate (baby boomers) inimeste seas oli protsent 48 ning teise maailmasõja põlvkonna seas vaid 35.

Küsitlusest selgus, et see, kui rikas sa oled, ei mängi rolli. State Street ei leidnud rahaarmastuse ja jõukuse vahel mingit korrelatsiooni. Duncan ütles, et asi ei ole selles, palju sul raha on, vaid selles, milline on su emotsionaalne suhe rahaga.

State Street küsis investoritelt 15 küsimust, mis põhinesid Tennessee ülikooli professori Thomas Li-Ping Tangi töödel. Tang on spetsialiseerunud majanduspsühholoogiale.

Duncan andis inimestele ka nõu – keskenduge eesmärgile, mitte rahale, mis selle eesmärgiga saavutamisega kaasneb. „Kui me fokusseerime tähelepanu eesmärgile, on meil palju lihtsam finantseesmärke täita,“ ütles Duncan.

Hetkel kuum