Sirje Rank • 26. september 2016 kell 11:45

Trump ja Clinton tasavägises heitluses

Hillary Clinton vs. Donald Trump  Foto: Scanpix/Reuters

Täna õhtul toimuva USA presidendikandidaatide esimese debati eel on vabariiklaste kandidaadi Donald Trumpi ja demokraatide esinumbri Hillary Clintoni toetus tasavägine, näitab agentuuri Bloomberg küsitlus.

Nii USA vabariiklaste kui ka demokraatide kandidaati oli valmis toetama 46% valijatest. Kui aga juurde arvati ka ülejäänud kandidaadid, sai Trump 43% toetusest ja Clinton 41%.

Eeldatakse, et tänase debati vaatajanumbrid võivad küündida Super Bowliga võrreldavasse suurusjärku.

Veel augustis oli Clintonil Trumpi ees 6 protsendipunkti suurune edumaa ja 4 punkti suurune edumaa, kui arvesse võeti ka teiste parteide kahe kandidaadi toetus. Juunis edestas Clinton kolme kandidaadi võrdluses Trumpi 13 protsendipunktiga.

Noorte ja naiste seas on Clintoni toetus vähenenud.

Valijad on mõlema kandidaadi puhul skeptilised nende usaldusväärsuse suhtes. Enam kui seitse inimest kümnest hindab Cllintoni usaldusväärsuse „rahuldavaks“ või „kehvaks“. Trumpi puhul enam kui kuus kümnest.

„Mõlemal kandidaadil on siin raske teist rünnata,“ ütles Ann Selzer, kes vastutas küsitluse läbiviimise eest. „Nad on nagu pada ja katel.“

Trumpi tervislik seisund saab kõrgemad punktid – 61% vastanuist hindas tema tervisliku seisundi „suurepäraseks“. Hiljuti kopsupõletikuga avalikult ürituselt lahkuma sunnitud Clinton sai sellise hinde vaid 36%-lt vastanuist. Vaid 8% hindas Trumpi tervise „viletsaks“, samas kui Clinton sai sellise hinde 31 protsendilt. Pooled valijad tunnistasid samas, et küsimus pole nende jaoks kuigi tähtis.

Trumpi katsed suurendada toetust mittevalgete valijate seas pole eriti vilja kandud. Toetus on ikka 25% nagu ka augustis.

Teemadest, mis valijaile enim korda lähevad, on vabariiklaste valijate seas esikohal terrorism. Demokraatide valijate seas on esikohal ka sissetulekute vähenemine või majanduse olukord ja töökohad.

Valijad ei kiida heaks Trumpi pooldavat suhtumist Venemaa presidenti Vladimir Putinisse. 49% pooldab siin pigem Hillary Clintoni seisukohta, et Putinile tuleb tugevamalt vastu seista. 40% toetab selles küsimuses Trumpi seisukohta.

Enam kui pooled tõenäolised valijad ehk 56% vaatab viltu nii Trumpile kui ka Clintonile.

Küsitleti üle riigi 1002 inimest, kes tõenäoliselt ka valima lähevad.

Hetkel kuum