Äripäev • 20. oktoober 2016 kell 15:06

Ministrid Ärma talu saagast: reeglid kehtivad kõigile

Välisminister Jürgen Ligi  Foto: Jaanus Lensment/Postimees/Scanpix

Tänasel valitsuse pressikonverentsil kommenteerisid ministrid Toomas Hendrik Ilvese Ärma talu ja EASi juhtumit.

Tallinna TV ajakirjanik uuris peaministri ülesannetes olevalt tervise- ja tööministrilt Jevgeni Ossinovskilt, kuidas otsid vaatavad oma endise esimehe rehepapi tegemisele.

„Kindlasti ei ole erakonnapoliitilist seisukohta konkreetselt Toomas Hendriku isiku suhtes. Sõltumata sellest, et tõepoolest on tegemist meie endise esimehega,“ vastas Ossinovski. Üldine hinnang on tema sõnul valitsuste liikmetel ühene: reeglid kehtivad kõigile ja kui reegleid on rikutud, tuleb asjaolusid selgitada. „Juhul, kui on makstud midagi, mida ei oleks pidanud maksma, siis tuleb see tagasi maksta,“ sõnas Ossinovski. Ta märkis, et vastavad ametid juba uurivad asja ning leidis, et enne võiksid nemad jõuda mingisuguse selguseni, kui hinnanguid anda.

Küsimusele, kas ka väliskolleegid on endise presidendi tegemiste vastu huvi tundnud, vastas välisminister Jürgen Ligi samuti, et reeglid on kõigile ja neid tuleb täita. „Aga kui ma nüüd välismaalt prooviksin selle asja peale vaadata, siis parem, kui ei vaataks. Kindlasti ei saadaks sellest meie protsessist aru,“ sõnas Ligi.

„Kogu Eesti ühiskond arutab seda kirglikult – lõputult kontrolle, igaüks tuleb uue avanguga – ja selle taga on meie inimene, kes on Eesti kindlalt suuremaks rääkinud, kellele riik ei ole tegelikult loonud sellist residentsi, mis võimaldaks oluliste inimeste kaudu Eesti asju ajada. Ei saa kedagi külla kutsuda, pidada pikki arupidamisi mitteformaalses õhkkonnas. Kuidas see siis nüüd niimoodi läks, et mingisugune finantsjama seda kõike määrib?“ kommenteeris Ligi ja sõnas, et tema arvates oleks välismaa vaade selline.

„Aga reeglid on kõigi jaoks, selles mõttes on asi hapu. Ma ei tea, kuidas see täpselt oli korraldatud ja mida kontroll ütleb, aga eks ta ole niimoodi, et tulnuks selle peale varem mõelda,“ sõnas Ligi.

President Kersti Kaljulaidi kohta ütles Ligi, et talle meeldib, et uus president on võtnud kasina hoiaku.

Hetkel kuum