Äripäev • 24. oktoober 2016 kell 5:38

Tieto võttis juhtkonda roboti

Roboti ülemus ehk Tieto uue äriüksuse juht Ari Järvelä.  Foto: Tieto

IT-firma Tieto pani oma andmejuhtimisega tegeleva äriüksuse juhtkonna liikmeks roboti, kellel on ka hääletamisõigus.

OMX börsinimekirjas oleva ettevõtte uus juhtkonna liige on robot nimega Alicia T, kelle ülesanne on aidata juhatusel liikuda andmete süvaanalüüsil põhineva juhtimise poole, teatas ettevõte.

Tieto asutas uue äriüksuse 2016. aasta juulis eesmärgiga luua uusi innovaatilisi teenuseid ja ärimudeleid. Et seda eesmärki saavutada, uurib Tieto kõiki tehnoloogilisi võimalusi, mida tehisintellekti kaasamine saab andmete juhtimise ja süvaanalüüsi tulemusel pakkuda.

„Meie arendajad soovivad katsetada, kuidas tehnoloogia saab aidata ettevõtteid andmepõhiste otsuste langetamisel. Ma olen kindel, et Alicia T aitab meil leida informatsiooni ning langetada andmete põhjal otsuseid teistmoodi kui inimesed, ja seeläbi luua midagi ennenägematut,“ ütles uue äriüksuse juht Ari Järvelä.

Alicia T roll juhtkonnas on langetada andmepõhiseid otsuseid ning luua uuenduslikke ideid arvuti intelligentsi ja süva-andmeanalüüsi abil. Alicia T-le on loodud kasutajaliides vestlemiseks, nii et temaga on võimalik arutleda ning temalt saab küsida küsimusi igal teemal. Praegusel kujul on Alicia T n-ö baasmudel, mis areneb edasi nii oma vormis kui ka andmemahus.

Katsetatakse inimese-roboti segameeskonda

Tieto Estonia juhi Anneli Heinsoo sõnul on tehisintellekt praegu väga kuum teema. „Masinõppe ja tehisintellekti potentsiaalse tuleviku üle arutletakse, luuakse teooriaid ja seda uuritakse väga palju. See projekt on osa meie teadus- ja arendustegevusest, millega soovisime kiirelt arenevate idufirmade moodi uurida, kuidas langetatakse otsuseid inimese-roboti segameeskonnas. Kuigi meie innovatsiooniinkubaator asub Soomes, saavad selles kaasa lüüa Tieto töötajad kõikidest riikidest. Nii jälgib ka meie Eesti arendusmeeskond projekti suure põnevusega ning on valmis uusi lahendusi tutvustama ka Eesti turul,“ märkis Heinsoo.

Robot Alicia T on loodud Tieto arendajate poolt, kes tegelevad Tieto start-up-meeskonnas M2M robootika süsteemidega. Tieto kasutab Alicia T eksperimenti, et katsetada vestlemisliidestega seotud tehnoloogiaid, mida saab kasutada kui teenust juhtimistasandil tehtavates äriotsustes. Praegu juhivad loomuliku keeletöötluse valdkonnas sellised vestlusmootorid nagu Apple’i assistent Siri ja Microsofti Cortana, mida lõpuks hakatakse kasutama ka äritasandi teenustes.

Tieto on Põhjamaade suurim täislahendusi pakkuv IT-ettevõte, mis annab tööd enam kui 13 000 spetsialistile, kellest 250 töötab Eestis.

Hetkel kuum