Sirje Rank • 31. oktoober 2016 kell 10:30

Soome ettevõtted tõmbavad Venemaal koomale

Stockmann Peterburgis  Foto: EPA

Soome meedia hindab, et Soome firmad on viimastel aastatel Venemaalt vähemalt miljardi euro jagu kahjumit saanud, kui mitte rohkem.

Kannatanud on firmad, mis on oma ärimudelis panustanud Venemaa keskklassile, kelle ostujõud on rubla nõrgenemise ja majandusprobleemide tõttu oluliselt langenud. Samuti need ettevõtted, mis on kannatanud Venemaa vastusanktsioonidest lääneriikide sanktsioonidele.

Venemaal tegutsevate Soome firmade olukord on nüüd raskem kui 2009. aasta majanduskriisi järel, mil Venemaa majandus toibus suhteliselt kiiresti. Praegusest kriisist väljapääsu veel ei paista, kirjutas Kauppalehti.

Päevaleht Helsingin Sanomat märgib, et kui varem olid paljud Venemaal tegutsevad Soome ettevõtted pigem seda meelt, et halvad ajad tasub ära kannatada, siis nüüd ollakse nõus lahkuma.

Eelmise – 2009. aasta – kriisi järel lahkusid Venemaalt näiteks Icecapital, Aurinkomatkat, Taivas, Tiimari, R-kioski, A-Katsaus, Seppälä, Tammet ja Kotipizza. Lahkunud on ka Oriola KD, Sanoma, If ja Betset. Lahkumas on Stockmann ja Sponda. Stockmann otsib praegu ostjat oma Nevski Prospekti ääres asuvale kaubanduskeskusele.

Hulk Soome ettevõtteid on Venemaal tegevust koomale tõmmanud või muutnud. Näiteks teatas äsja Kesko, et müüb Peterburis ja selle lähiümbruses tegutseva kahjumliku hüpermarketite keti K-Ruoka. Juba varem on Kesko müünud kahjumliku spordiketi Intersport. Nüüd jätkatakse vaid K-Rauta kauplustega, mis Venemaa meedia andmeil on samuti kahjumlikud.

Soome kaupu jäävad piirkonnas müüma vaid S-grupi Prismad. Samas on ka S-grupi laienemine Venemaal 2014. aastast pidurdunud ning plaanitud 30 kaupluse asemel tegutseb 17 kauplust. 

Tegevust on koomale tõmmanud Nordea pank, mis on Venemaal lõpetanud jaeklientide teenindamise, jätkates vaid äriklientidega. Lemminkäinen panustab eelkõige hangetele ja infrastruktuuri projektidele. Fazer jätkab leivaküpsetust, kuid näiteks kohvikud on kinni pandud. Valio, mille eksport Venemaale vastusanktsioonidega ühe ööga järsult kukkus, on arendanud Venemaal kohalikku tootmist.

Eriti julged laienevad

Samas on ka neid firmasid, mis Venemaal tegevust laiendavad. Kauppalehti toob näiteks Hesburgeri, millel on Venemaa eri paigus 34 hamburgerirestorani, ja Ülikooli Apteegi, millel on Peterburgis 38 kauplust. Ka Atria Sibylla kontseptsioonil on minekut.

Investeeringuid on teinud Myllyn Paras, mis avas mullu Domodedovos 35 miljonit eurot maksnud tehase, Teknos, Uponor, Skaala ja Rudus. Investeeringuid on teinud Paroc, Paulig, Rani Plast ja Specta.

Iseloomulik on see, et investeerivad tootmisettevõtted, mille jaoks Venemaa on põhiturg. Nii on valuutarisk minimaalne ja võimalus rubla nõrkusest ekspordis edu saada. Ent neilgi pole edu garanteeritud – pikalt Venemaal tegutsenud Tikkurila teatas kolmandas kvartalis müügi vähenemisest, kuna klientide ostujõud on kahanenud.

Hetkel kuum