Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kinnisvaramüüja: ostja ei lase end narrida

  Colliersi Eesti elukondliku kinnisvara müügimeeskonna juht Maia DaljajevFoto: Andras Kralla

  Kinnisvaraturul valitseb tark ostja, kes end narrida ei lase, ütles Colliersi Eesti elukondliku kinnisvara müügimeeskonna juht Maia Daljajev.

  „Kõik teevad kindlaid plaane. Keegi ei mõtle, et homme tuleb masu ja minnakse pankrotti. Oleme optimismi täis, aga samas oleme ka ettevaatlikud – optimist ei ole selline, nagu oli aastal 2006 ja 2007, kui päike paistis kolmekordselt ja rohi oli eriti roheline. Praegu toimetame ja tegutseme mõistuse piires,“ rääkis Maia Daljajev Eesti suurimal majanduskonverentsil Äriplaan antud intervjuus. 
  Ettevõtja Jüri Mõis ütles Äriplaanil, et kui tuleb kriis, siis kinnisvara see ei puuduta. Kuidas kommenteerite?
  Kui kriis tuleb, siis see mõjutab kõiki. Seda ma hästi ei usu, et kinnisvara välja jääb. Kinnisvaraturg on väga aktiivne, aga mitte liiga aktiivne. Kõik ei ole müüdav. Võrdlen aega, mis oli kümme aastat tagasi, kus sisuliselt oli kõik müüdav ja järgmine päev oli sama asi, mis eile osteti, veel kallim. Praegu see nii ei ole. Ma ei usu, et krahh tuleb.
  Viljar Arakas ütles, et meil on pakkumise pidu. Pakkumist on rohkem, kui on nõudlust.
  Pakkumist on palju, aga samas on ka nõudlus kindel. Turul on palju vaba raha. Pangad väga ei upita üles ostmist, ei soovita, ei soodusta, ei mõjuta, vaid pigem kutsuvad mõistlikkusele sedasama klienti, kellel on olemas vaba raha. Praegu on populaarne kinnisvarasse investeerimine, mitte ainult eestlaste seas, vaid tuleb ka huvilisi välismaalt.
  Jah, pakkumisi on palju, aga samas see ostja, kes otsib endale investeerimisvõimalust, on väga tark, ei osta kõike. Selline ostja püüab selgust saada, kas see kaup, mida ta osta tahab, on seda väärt, mida küsitakse. Kui talle tundub, et see on õige kaup õige hinna eest, omapärane ja eriline, siis ta ostab selle küllalt kiiresti. 
  Endiselt on asukoht kõige tähtsam?
  Jah. Paide kesklinnas ja Tallinna kesklinnas on hinnad erinevad, kuigi korteri ja maja sisu võib olla täpselt samasugune.
  Tallinna kerkib maju päris palju, ei jõua ära lugedagi, kui palju eluruume tekib. Kui palju on veel ruumi uutele ehitistele?
  See on ju tore, kui ilusaks saab Tallinna linn, kui ilusad on Tartu mnt ääres olevad uued elamud. Kui ilusaks saab kesklinn, kui ilusaks saab Rotermanni kvartal. Tegelikult on väga vahva, et vanad koledad räämas hoonetega kinnistud korrastatakse ja sinna peale tuleb midagi ilusat. Aastatega on läinud nii, et igasugust asja enam ehitada ei saa, sest klient ei osta. Klient vaatab praktilisust, kaasaegsust ja ilu. Kõik tuleb läbi arvutada ning arvestada sellega, mida klient ostab ja mida ei osta, kui maksejõuline on klient, kui pikaks ajaks ta seda ostab.

  Kui hakata uut piirkonda vallutama, peab arendajal olema väga selge kontseptsioon. Lihtsalt ühest majakarbist, mis püsti panna, on vähe, ostja ei lähe liimile.

  Maia Daljajev,
  Colliersi Eesti elukondliku kinnisvara müügimeeskonna juht
  Kas praegused hinnad on mõistlikud ja mis neist edasi saab?
  Hinnad on loomulikult praegu kõrged, ostjale eriti. Hinnatõusuks eriti ruumi ei ole, eriti kui võtame Tallinna kesklinna piirkonna, kus on ruutmeetri hind 4000 eurot. Hinna dikteerib ostja. 
  Kalamaja ja kesklinn on kuumad piirkonnad, aga kui kinnisvaraarendaja peaks mõtlema, kuhu korterit ehitada, mis on see järgmine uus elav piirkond?
  Lihtsalt maja püstipanemistest Paldiski maantee või Kakumäe poole jääb väheks, seal peab olema lisaväärtus. Tahan korra veel rõhutada: ostja on väga tark ja valiv. Tal on raha, aga ta kasutab raha väga mõistlikult, ta ei lase oma raha eest ennast narrida, ta ei lase oma raha eest endale mõttetut, tühja ja viletsat kaupa pakkuda. Kui hakata uut piirkonda vallutama, peab arendajal olema väga selge kontseptsioon, mida ta sinna uude asumisse tahab ehitada. Lihtsalt ühest majakarbist, mis püsti panna, on vähe, ostja ei lähe liimile.
 • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Investeerimine ja surm: pärandamise maksunüanssidest välismaa kinnisvara konksudeni Kahjumliku investeeringu pealt tuleb maksta tulumaksu
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.