Äripäev • 16. november 2016 kell 8:15

Oxfordi sõnaraamatusse lisati 2016. aasta sõna

Oxfordi sõnaraamatusse lisati 2016. aasta sõna  Foto: PantherMedia/Scanpix

Oxfordi sõnaraamatu toimkond otsustas, et 2016. aasta sõna, mis tänavu sõnaraamatusse lisatakse, on posttõde ehk tõejärgne (post-truth).

„Pärast pikki vaidlusi ja arutelusid sai 2016. aasta sõnaks valitud „posttõde“ – nii iseloomustatakse asjaolu, milles avaliku arvamuse kujunemisel jäävad objektiivsed faktid alla emotsioonidele ja isiklikele veendumustele,“ lisati selgituses maailma tuntuima inglise keele seletava sõnaraamatu kodulehel.

Märgitakse, et nähtus, mida iseloomustab „posttõde“, on tuttav küll kümneid aastaid, kuid termin kerkis jõuliselt päevakorda pärast Ühendkuningriigi väljaastumisotsust Euroopa Liidust ja USA presidendivalimisi, mille võitis vabariiklane Donald Trump. Just sel ajal muutus sõna üldkasutatavaks, ilmudes poliitikute ja meedia sõnavarasse.

Tänavuste sõna-finalistide seas olid veel näiteks klounikartust tähendav coulrophobia, brexiteer ehk Brexiti pooldaja ning chatbot ehk arvutiprogramm, milles kasutaja räägib arvutiga.

Hetkel kuum