Lõuna-Eesti ehitaja astub linnameeste kandadele

„Mõni päev sõidad koju ja on tunne, et kõik on väga hästi. Järgmisel päeval sõidad tööle ja mõtled, et mitte midagi ei tule kergelt," ütles Ehitustrusti omanik Kaido Somelar.  Foto: Andres Haabu
Marge Väikenurm • 17. jaanuar 2017 kell 3:45

Seni Lõuna-Eestile keskendunud ehitusfirma Ehitustrust otsustas laieneda Tallinna, eelmisel aastal ligi kaks korda käivet kasvatanud ettevõte on võitnud kolm objekti.

Kuidas suhtuvad Ehitustrusti Tallinna turule liikumisse konkurendid, ei pane Ehitustrusti omanikku, varem Nordeconis Lõuna-Eesti ehitusdirektorina töötanud Kaido Somelari muretsema. „Muretsen enda pärast. Mõtlen, kuidas enda asjad saan aetud. Teiste asjadega ei jõua tegeleda. Arvan, et laias laastus nii suhtutaksegi,“ lausus Somelar. Tartu Ehituse juhatuse liige Aado Kivi arvab aga, et "linnamehed" saavad vaid konkurentsi juurde.

Somelar arvestab, et kõik ei pruugi lihtsalt sujuda. „Absoluutselt on siin raske. Igal pool on konkurentsi. Kindlasti ei ole Ehitustrust firma, kes hakkab tegema imeodavaid hindu ja tänu sellele võitma. Pigem järgime oma põhimõtteid: antud sõna maksab, kohusetunne ja meeskonna ühised väärtused. Ma tahan päriselt aru saada, mis on tellijale oluline,“ rääkis Somelar.

Somelar meenutas Nordeconi ajast, kuidas peatöövõtjad hakkasid buumiajal töödele konkureerides võistlema selles, kes suudab rohkem hinda alla ajada. „Reaalsus oli, et selle hinnaga tööd ei saadud. Need olid rasked ja väga õpetlikud ajad,“ lausus Somelar ja sõnas, et praegu sarnast olukorda turul ei ole. Somelar näeb turul kerget hinnatõusu, samuti jagub Tallinnas ja Harjumaal ehitajatele tööd, kuid ülejäänud Eesti on vaeslapse rollis.

Kaupo Kolsar,, ehitusettevõtjate liidu juht

Lihtne valik

Tallinna ja Harjumaale on kõige lihtsam laieneda. Lõuna-Eesti firmad teevad siin meelsamini tööd kui oma koduregioonis. Kui Ehitustrust teeb seda nii, et neil jagub mehitust ja ressurssi, siis palun väga. Kaido Somelarist on väga hea mulje. Ta on kindlasti professionaal.

Eestis on nii, et kui osaled riigihankel, siis odavaim hind võidab. Kuna Eesti on väike ühiskond ja inimesed tunnevad teineteist, siis eraklientide puhul usaldatakse rohkem inimesi kui ettevõtteid. Ettevõte on lihtsalt juriidiline keha, kelle abil koostöö ära tehakse.

Esimesed sammud

Esimesed tööd on Ehitustrust Põhja-Eestis kätte saanud. Näiteks teeb firma Capital Millile tööstushoonet ja Lumi Capitalile büroohoonet, samuti on ees Arvo Pärdi keskuse püstipanemine. Viimane läheb maksma umbes 6,5 miljonit eurot, teiste hinda Somelar ei avalda.

Somelar on läbi mõelnud, millise käibe võiksid nad Tallinnas ja Harjumaal ehitades kätte saada. Kolme aasta prognoosi järgi võiks käive jääda aastas 20 kuni 30 miljoni euro juurde.

Ehitusturust on Somelarile siiski üht-teist silma jäänud. „Kõik need uudised, mis toimub turul, ainult hoiatavad. Märk sellest, mis on kiire arengu tulemusel juhtunud. Kui keegi teeb ühe vea, siis ei juhtu mitte midagi. Vigu on kaks, kolm või enam, mis on juhtunud,“ rääkis Somelar ja täpsustas, milliseid uudiseid mõtleb. „YIT, Riito ja Bauschmidt. Kõigil neil on mingisugune põhjus, miks see nii on. Täpselt teavad seda inimesed, kes seal sees on. Teised ei tea, ka mina mitte.“ Probleemid on osapoolte vahel aga sageli kahepoolsed, usub Somelar.

Somelar tõdes, et kogu aeg ei saagi ettevõtte juhile tunduda, et kõik kulgeb ladusalt. „Mõni päev sõidad koju ja on tunne, et kõik on väga hästi. Järgmisel päeval sõidad tööle ja mõtled, et mitte midagi ei tule kergelt. Kõikide objektidega on erinevad mured, need tuleb lahendada. Kui need on lahendatavad, on väga hästi,“ ütles Somelar ja nentis, et ka Ehitustrusti kasv on olnud tempokas. „Sellise kasvu juures peab väga kriitiline ja konservatiivne olema. Meil on see olemas. Oleme mitmetest asjadest loobunud, sest see ei tundu meile õige.“

Ta selgitas, et kui sisetunne ja argumendid – näiteks lühikesed tähtajad või tavapärasest erinev makseviis - teevad skeptiliseks, siis läheb Ehitustrust pakkumisest ringiga mööda.

Pooleli on ettevõttel kümme objekti. Näiteks Tartus on koos firmaga Rand ja Tuulberg lõpusirgel linnakvartali ehitamine vana kaubamaja asemele. Kvartalisse jäävad kaubandus-, büroo- ja äripinnad, hotell, korterid ning spaa. Kevadel saab valmis ka Lõunakeskuse juurdeehitus.

Ehitustrusti müügitulu oli 2015. aastal 20,1 miljonit eurot ja kasum 1,4 miljonit eurot. Mullu kasvas käive 35 miljoni euroni, kasum jäi varasemate aastatega samale tasemele.

Ehitushinnaindeks langes

Läinud aasta kolmandas kvartalis langes ehitushinnaindeks aasta varasemaga võrreldes 0,7 protsenti.

Neljanda kvartali tulemused saabuvad jaanuari teises pooles, kuid kolmandas kvartalis mõjutas indeksit statistikaameti hinnangul materjalide odavnemine, mis andis üle kolmveerandi langusest.

Teise kvartaliga võrreldes indeks aga tõusis – samuti 0,7 protsenti. Teise kvartaliga võrreldes kallinesid tööjõu maksumus ja kulutused masinatele 0,1%. Ehitusmaterjali hinnad tõusid kvartalivõrdluses 1,1%.

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi muutus oli 2016. aasta kolmandas kvartalis teise kvartaliga võrreldes 0,9%.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitistegruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned.

Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel. Otsekulud jagunevad kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.

Hetkel kuum