Äripäev • 30. jaanuar 2017 kell 10:00

Venemaa elas sanktsioonid üle

Poliitiline müra Vene karu ümber investoreid enam ei häiri - viimase kahe nädala jooksul on Vene väärtpaberitesse investeeritud mitu miljonit dollarit.  Foto: Reuters/Scanpix

Andke andeks, vihkajad, kuid Venemaa on sanktsioonid üle elanud, kirjutas Forbes lõppenud nädalal. Venemaa elas üle 35dollarise naftabarreli ja kaks aastat langust.

Mida te ka ei ütleks Vladimir Putini kohta, suutis tema majandusmeeskond olukorraga hakkama saada, kirjutab USA majandusajakiri Forbes. Just seepärast kinnitab BlackRock, et Venemaa on tehinguteks kasulik põld.

„Kui rääkida Venemaast, on üldise tähelepanu all geopoliitika. Kuid vaatamata kõigile negatiivsetele arvamustele Venemaa kohta on ta majanduslikus mõttes üllatav,“ rääkis New Yorgis asuva BlackRocki fondijuht Gerardo Rodriguez ja lisas: „Me tõstame Venemaa aktsiate reitingut.“

Forbes toob näite, et sel aastal kerkis fondi Market Vectors Russia Small-Cap ETF (RSXJ) indeks kuni 8,34%, ületades MSCI Emerging Marketsi näitajad. See fond on viimase 12 kuuga kasvanud 140%, ja seejuures ei vaatle see kaubandus- või finantsäri Venemaaga.

Pärast Krimmi annekteerimist märtsis 2014 viidi Venemaa nafta- ja gaasifirmade, aga ka suurpankade vastu sisse sanktsioonid. Siis kasvasid ka pinged Lääne ja Venemaa vahel, sest USA aitas Ukrainas võimule Arseni Jatsenjuki uue valitsuse, mis ajas Moskva paanikasse. Venemaa hakkas seepeale toetama valitsusvastaseid mässulisi Ukraina idaosas ja ehkki nad pikka aega ei tunnistanud oma toetust separatistele, möönis Putin hiljem, et Venemaa aitas neil võidelda Ukraina valitsusega.

Venemaa ja Ukraina on sõlminud Valgevene pealinnas Minskis rahuleppe, kuid sanktsioonide mahavõtmine sõltub sellest, kas Luganskis ja Donetskis püsib vaherahu. Samuti sõltub sanktsioonide mahavõtmine valimistest, mis aga seavad Kiievi keerulisse olukorda, sest idapoolsete oblastite elanikkond pooldab pigem Venemaad. Nagu märkis Suurbritannia peaminister Theresa May läinud reedel Washingtonis, sõltub sanktsioonide mahavõtmine Ukraina kriisi mõlema osapoole panusest.

Poliitiline müra paha Venemaa ümber investoreid enam ei häiri, kirjutab Forbes. Massachusettsis Cambridge´is asuva fondijälgija EPFR Globali andmeil on viimase kahe nädala jooksul Vene väärtpaberitesse investeeritud mitu miljonit dollarit.

Investeerimisfirma GQG Partners direktor Rajiv Jain teeb samuti panuseid Venemaale. Sel nädalal käivitab Jain fondi GQG Partners Emerging Markets Equity Fund (GQGPX), milles on Vene aktsiatel hea positsioon.

„Pidevalt tuleb analüüsida uudiseid Venemaalt,“ räägib Rodriguez. „Pärast Krimmi annekteerimist oli ajalehtede pealkirjade põhjal raske mõista, mis tegelikult toimub. Seepärast pöörame me tähelepanu faktiandmetele, aga need näitavad, et Venemaa finantsministrid juhivad majandust endiselt väga traditsiooniliselt. Tuleb neile au anda. Fundamentaalnäitjatelt rabeles Venemaa kriitilisest olukorrast välja juba mitu kuud tagasi. Ja kui lisada siia mõne valdkonna potentsiaalsed muutused ja Trumpi soov seada Putiniga sisse head suhted, siis töötab see kõik Venemaa kasuks.“

Forbes jätkab, et detsembris üllatas Venemaa tööstustoodang meeldivalt, kuid nõudlus jäi nõrgaks. Tööstustoodang kasvas aasta viimasel kuul 2015. aasta detsembriga võrreldes 3,2 protsendi võrra ning novembris oli võrdlus aasta varasemaga 2,7 protsenti, ületades prognoose kaks korda. Juba kolmandat kuud järjest kasvab Venemaa tööstustoodang, näidates 2016. aastal märkimisväärset kasvu 2,6 protsenti, samal ajal kui kvartaalne SKP oli nullis.

Majanduslanguse ja sissetulekute kukkumise tõttu vähenes jaemüük peaaegu 6 protsendi võrra. Moskvas asuv investeerimispank Renessans Kapital leiab, et venemaalaste sissetulekud hakkavad kasvama ja taas hakatakse raha kulutama. Kui nafta hind jääb piisavalt kõrgeks, siis tõotab 2017. aasta Venemaa aktsiatele head minekut.

„Tootmise taastumine ja reaalpalga kasv toovad sel aastal Venemaal kaasa majanduse tõusu,“ märgivad Renessansi analüütikud eesotsas Oleg Kuzminiga. Kui kõik läheb loodetult hästi, näeb Venemaa tänavu 1,7protsendist SKP kasvu.

Andke andeks, senaator McCain, lõpetab Forbes oma ülevaateartikli.

Hetkel kuum