Sirje Rank • 31. jaanuar 2017 kell 9:29

Euroala inflatsioon hüppas järsult

Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi  Foto: Scanpix/Reuters

Eurostati täna avaldatud esialgsel hinnangul kiirenes inflatsioon euroalal aasta baasil 1,8%-le.

See on kiireim tarbijahindade tõus 2013. aastast ning üle analüütikute ootuste, kes olid keskmiselt agentuuri Bloomberg küsitluses prognoosinud inflatsiooni kiirenemist 1,5%-le.

Väga oluline on, et inflatsioon on nüüd lähedal Euroopa Keskpanga sihiks seatud 2% tasemele.

Inflatsiooni kiirenemise taga on aga peamiselt kütuse hinna tõus, mis ei ole Euroopa Keskpanga kontrolli all. Euroopa Keskpanga selle aasta esimesel intressinõupidamisel ütles Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi, et selline põhjus ei anna keskpangale veel alust oma rahapoliitikat muuta.

„Praegu ei ole mingeid veenvaid märke alusinflatsiooni kiirenemisest,“ ütles Draghi nõupidamisele järgnenud pressikonverentsil. Ka läinud aasta viimasel kuul kiirenes inflatsioon just kütuse hinna vedamisel novembri 0,6 protsendilt 1,1%-le.

Inflatsiooni kiirenemine euroalal ja eriti Saksamaal (jaanuaris 1,9%-le, mis on kolme aasta kiireim tempo) tõstab aga tuure debatis, kui kaua Euroopa Keskpank peaks jätkama oma erakorralisi stiimulmeetmeid ehk võlakirjade tugiostuprogrammi. Saksamaal on tänavu valimised ja seal on Euroopa Keskpanga ülilõdvast rahapoliitikast, mis sakslaste säästusid vähendab, saanud valimisdebatis sobilik peksupoiss. Saksamaa keskpanga juht Jens Weidmann manitseb Euroopa Keskpanka oma rahapoliitilist stiimulit vähendama tasakaalukamas toonis.

„Seda liiki andmed teevad Draghil raskemaks oma positsiooni kaitsmise,“ kommenteeris agentuurile Bloomberg Nordea Marketsi analüütik Holger Sandte. Märtsis avaldab keskpank uued prognoosid ja see võib sundida ka Draghit tooni muutma. Praegu ei prognoosi keskpank euroala inflatsiooni soovitud tasemel enne 2019. a lõppu. 

Alusinflatsioon, kust volatiilsed kütuse ja toiduainete hinnad on välja võetud, oli jaanuaris 0,9%.

Muu makrostatistika näitab, et euroala usaldusindeksid olid jaanuaris kuue aasta kõige tugevamal tasemel. Samuti täna avaldatud andmeil kasvas euroala SKP läinud aasta viimases kvartalis eelnenud kvartaliga võrreldes 0,5% (kolmandas kvartalis oli kasv eelnenud kvartaliga võrreldes 0,4%). Aasta baasil oli kasv 1,8%. Tööpuudus euroalal kahanes detsembris novembri 9,7 protsendilt 9,6%-le. See on euroalal madalaim näit kriisiaastast 2009.

Euroala suuruselt teises majandusruumis Prantsusmaal kiirenes majanduskasv läinud aasta viimases kvartalis 0,4%-le ja inflatsioon aasta baasil 1,6%-le. Hispaanias kiirenes inflatsioon juba 3%le.

Koogu aasta majanduskasvu tempoks kujunes Prantsusmaal 1,1%, vürredes 3,2%ga Hispaanias ja 1,9%ga Saksamaal.

Täna tulid Saksamaalt ka värsked töötuse näitajad – tööpuudus on vähenenud ning 5,9% tasemel madalaim kahe Saksamaa taasühendamisest.

Hetkel kuum