Äripäev • 7. veebruar 2017 kell 9:35

Reform taotleb maksukobarale õigusmenetlust

Reformierakonna juht Hanno Pevkur soovitas õiguskantsler Ülle Madisel algatada nn maksukobara suhtes põhiseaduslikkuse järelevalve menetlus.  Foto: Andras Kralla

„Koalitsioon tegi maksukobara läbisurumisel valesti kõik, mida ühe seaduse vastuvõtmisel valesti teha saab,“ kommenteeris riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Hanno Pevkur.

„Kõigepealt õmmeldi pintsak nööbi külge ehk maksu- ja ettevõtluskeskkonda oluliselt mõjutavad muudatused pandi varasema, hoopis teise sisueelnõu juurde. Siis eirati kõiki menetlusreegleid ja tagatipuks ei peetud kinni reeglist, et makse ei muudeta vähem kui kuuekuulise etteteatamisega,” loetles Pevkur pressiteate vahendusel.

Pevkur ütles pärast tänast kohtumist õiguskantsler Ülle Madisega, et viimane peaks algatama eelmise aasta lõpus vastu võetud nn maksukobara suhtes põhiseaduslikkuse järelevalve menetluse. Pevkuri sõnul oli enne jõule riigikogus kiirkorras seadusena vastu võetud maksutõusude kobareelnõu menetlemine ilmekas näide halvast õigusloomest.

„Reformierakonna fraktsiooni hinnangul on vajalik õiguskantsleri seisukoht maksukobara põhiseaduspärasusele. Tuleb anda mitte ainult riigikogu liikmetele, vaid eelkõige Eesti ettevõtjatele sõnum, et valitsuskoalitsiooni selline käitumine oli vale ja sõnamurdlik,” lausus Pevkur.

Hetkel kuum