Äripäev • 15 veebruar 2017

Soomlased pääsesid kahest maksust

Soome peaminister Juha Sipilä.  Foto: EPA

Soome peaminister Juha Sipilä teatas täna, et valitsus loobub kahest mais rakenduma pidanud maksust.

Ära jäävad paadimaks ja mootorrataste maks, kirjutas Helsingin Sanomat.

Mootorrattamaksu eesmärk oli koguda riigikassasse raha, summaks planeeriti 25 miljonit eurot aastas. Paadimaksust oli plaanis eelarvesse saada 17 miljonit eurot. Ettevalmistuste käigus aga ilmnes, et sellist summat koguda ei õnnestu, ja see sai ka maksu ärajätmise põhjuseks. Lisaks tunnistas valitsus, et maks oleks pannud omanikud oma masina teise riiki registreerima.

Paadimaksu oleks arvestatud mootori võimsuse pealt ja see oleks olnud suurusjärgus 100–300 eurot.

Eestil jääb kasu saamata

Paadiomanike esindusorganisatsiooni esimees Samuli Salanterä kritiseeris juba sügisel ideed karmilt ja tõdes, et see lõpeks suuremate ja kallimate aluste välismaale registreerimisega, näiteks Eestisse. Salanterä rääkis, et paljud soomlastest omanikud hoiavad juba praegu paate üle talve Eestis, kus see on soodsam, ja paadimaksu järel on paadi püsivat Eestis pidamist lihtne korraldada. „See puudutab eelkõige kallimaid paate,“ ütles ta.

Hetkel kuum