Sirje Rank • 20. aprill 2017 kell 12:00

Nobelistid ei luba Le Penil oma argumente kasutada

Nobeli majanduspreemia laureaadi Josef Stiglitzi seisukohad on Prantsusmaa valimistel kasutusel.  Foto: Scanpix/Reuters

Prantsusmaa presidendiks pürgiv Marine Le Pen, kes lubab prantslastele oma raha tagasi tuua, on ilmselgelt lugenud Nobeli majanduspreemia laureaadi Josef Stiglitzi eelmisel aastal ilmunud raamatut, mis käsitleb Euroopa ühisraha probleeme ning võimalikke alternatiive praegusest olukorrast edasi.

Ka Stiglitz käsitleb ideed, mida äärmusparempoolse Rahvusrinde juht Le Pen on korduvalt tsiteerinud, et fikseeritud kursside asemel võiks rahaliidu liikmete vääringutel siiski mingi kõikumisruum olla.

Sel nädalal avaldasid aga 25 Nobeli majanduspreemia laureaati Prantsusmaa päevalehes Le Monde avaliku kirja, milles keelavad oma argumentide kasutamise Prantsusmaa valimiskampaanias Euroopa Liidu ja euro ründamiseks.

Allakirjutanud, kelle seas on Joseph Stiglitz, Angus Deaton, läinud aasta laureaat Bengt Holmström ja ka optimaalseid rahaliite uurinud Robert Mundell, möönavad, et euro suhtes on neil erinevad arvamused. Üksmeelsed ollakse aga selles, et oma argumente ei taheta anda relvadeks euroskeptikutele Prantsusmaa valimiskampaanias.

Kasv teiste arvel on ohtlik

Kirja autorid joonivad alla, et Euroopa Liidu projekt pole oluline mitte üksnes rahu tagamiseks, vaid ka piirkonna majanduseduks ning poliitilise mõjuvõimu jaoks rahvusvahelisel tasandil. 

Euroopa-vastased valimisprogrammid ähvardavad destabiliseerida Prantsusmaa ning seada ohtu riikide koostöö, mis on taganud Euroopas majandusliku ja poliitilise stabiilsuse. Allakirjutanud hoiatavad, et isolatsionistlik ja protektsionistlik poliitika ning üksteise võidu devalveerimine, mis kõik püüaksid majanduskasvu saavutada teiste riikide arvel, oleks ohtlik tee.

Nõustutakse, et sotsiaalsele õiglusele tuleb taas pöörata suuremat tähelepanu, kuid sellist sotsiaalset protektsionismi ehk kaitset tuleb püüda ilma majandusliku protektsionismita.

Ajal, mil Euroopa ja kogu maailm on silmitsi seninägematute väljakutsetega, on vaja rohkem solidaarsust, mitte vähem. Probleemid on liiga tõsised, et jätta need lõhestumist jutlustavate poliitikute hooleks, rõhutavad allakirjutanud.

Le Pen vastas Twitteris, et tsiteerib Stiglitzit ka edaspidi, sest see, mida ta euro kohta on öelnud, on väga huvitav. Sealsamas lisas ta, et euro on Prantsusmaa majandusele olnud kui püssikuuli tabamus – euro vastutab vähemalt osaliselt Prantsusmaa ülikõrge tööpuuduse eest. 

"Me ei toeta teda. Punkt." andis Stiglitz Le Penile Twitteris vastu. 

Prantsusmaa presidendivalimisi on nimetatud Euroopas tänavu kõige olulisemateks valimisteks. Valimiste esimene voor toimub eeloleval pühapäeval. 

Hetkel kuum