Mait Kraun • 26 aprill 2017

Viljasalve mahud suurenesid viiendiku võrra

Eesti Viljasalv kasvatas käivet, kasum aga vähenes.  Foto: Erik Prozes

Vilja ja muude kaupade hulgimüüja Eesti Viljasalv suurendas kaubamüügi mahtusid viiendiku võrra, aga maailmaturu hindade langus hoidis käibekasvu 3 protsendi juures.

Äripäeva infopanka jõudnud ettevõtte majandusaasta aruandest selgub, et teravilja, töötlemata tubaka, seemnete ja loomasööda hulgimüügiga tegeleva Eesti Viljasalv OÜ käive kasvas 2016. aastal (eelneva aastaga võrreldes) 2,9 protsenti 72,48 miljoni euroni. Ärikasum vähenes aga 95 724 euro võrra 1,97 miljoni euroni.

Keskmiselt töötas ettevõttes 2016. aastal 14 inimest, töötajate arv eelneva aastaga võrreldes ei muutunud. Käive töötaja kohta suurenes 2,9 protsenti 5,18 miljoni euroni. Keskmine brutotasu töötaja kohta kasvas 8 protsenti 2131 euroni kuus.

„2016. aasta möödus ettevõttele ootuspäraselt ja kaubavoog kasvas tonnides 21 protsenti. See ei avaldunud samas proportsioonis müügitulus, sest turuhinnad olid eelmise perioodiga võrreldes oluliselt madalamad,“ teatas ettevõte oma tegevusaruandes.

Ettevõte sai ka märkimisväärset kahju USA dollari kursimuutustest – kokku 338 683 eurot (2015. aastal saadi 53 292 eurot valuutakursi kasumit).

Eesti Viljasalvel valmis 2016. aastal ka uus teravilja ladustamise kompleks, mis asub Jõgeval. Ettevõte ekspordib kokku 13 riiki, suurimateks partneriteks on Taani, Belgia, Suurbritannia ja Saksamaa.

„Tuleva hooaja eesmärgiks on kasvatada müüki tonnides samuti 15-20 protsenti, mis muutub küll iga aastaga keerulisemaks, kuid on siiski korraliku saagiaasta korral teostatav,“ kirjutas ettevõte.

Eesti Viljasalve omanikud on Tõnis Leetjõe (38%), Flora Leetjõe (38%), Alessandro Alberti (10%), Claudio Roberto Mantaut (10%) ja Jesus Maria Fernendez Albeniz (4%). Ettevõtte juhatus tegi ettepaneku maksta omanikele 2016. aasta eest 2017. aastal välja 325 000 eurot dividende. Eelmisel ja üle-eelmisel aastal dividendimakseid ei tehtud. Tegevjuhtkonnale maksti eelmisel aastal 48 468 eurot tasusid.

Põhjalikumalt saab tutvuda firma majandustulemustega Äripäeva infopangas.

Hetkel kuum