Luman: Sester tekitab skisofreenilist jama

Kaubandus-tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman  Foto: Postimees/Scanpix
Eliisa Matsalu • 18. mai 2017 kell 9:43

„Viimase 25 aasta jooksul pole kohe kindlasti Eesti valitsuses olnud sellist skisofreenilist jama kui praegu,“ ütles kaubandus-tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman.

Nimelt on Lumani sõnul praegu olukord, kus terve ettevõtlusmaailm on panditulumaksu kehtestamise tõttu tagajalgadel, ent rahandusminister Sven Sester ei võta kedagi teist kuulda.

„Ma kujutaks ette, kui üks ettevõtja või organisatsioon pole olukorraga rahul, aga praegu on olukord, kus ei leidu kedagi, kes ei arvaks, et olukord on skisofreeniline. Ja sellepeale ütleb rahandusminister, et ei – me teeme teile ju olukorda hoopis paremaks,“ rääkis ta.

Luman tõi näiteks ühe olukorra, kus tema ja kaubanduskoja tegevjuht Mait Palts kohtusid Sesteri ja rahandusministeeriumi asekantsleri Dmitri Jegoroviga.

„Hiljem võtsin kolleegidele kokku, et eile toimus kaks kohtumist – mina kohtusin Paltsiga ja Sester kohtus Jegoroviga. Miks need kaks kohtumist samas ruumis toimusid, jäi mulle arusaamatuks,“ ütles ta. „Ma pole enne sellist rahandusministrit kohanud, kellega ei saa üldse rääkida. Ta ei aja sisulist juttu,“ lisas ta.

Toomas Luman,, kaubandus-tööstuskoja juht

Ma pole enne sellist rahandusministrit kohanud, kellega ei saa üldse rääkida.

Kuigi valitsuse läbi surutavas maksupaketis on Lumani sõnul palju jaburusi, on tõeline kurioosum just panditulumaks. Ta selgitas, et kui vaadata kehtivaid riigikohtu lahendeid juhtumitest, kus on väidetavalt kontsernisiseste laenude sildi all tegelikult toimunud kasumi väljaviimine, siis selgub, et neis juhtumites ei saagi tegelikult mingisugusest laenuandmisest rääkida. Nimelt pole mitte üheski kontrollitud juhtumis laenule seatud tagatist.

„Kui lähete rahaasutusse ja küsite laenu, siis enne kui teile hakatakse rääkima intressidest või laenupikkusest, küsitakse teilt, mida te pakute laenu tagatiseks. Sellest hakkab kogu rahalise tehingu sisu pihta, mida nimetatakse laenuks,“ rääkis Luman. „Ehk siis need tehingud pole kunagi laenud olnud ja kehtiv õigusruum ei lubagi seda teha,“ lisas ta. Seega ei keela keegi tütarettevõtetel tehinguid sooritada, kuid nii pea, kui laen on antud, tuleb neil antud laen oma kapitalist maha arvata ja seejärel selle pealt tasuda ka tulumaks.

Seetõttu jääb Lumani sõnul täiesti arusaamatuks, mille vastu Sester võitleb. „Mul jääb hoopis teine skisofreeniline mulje – keegi teeb meeleheitlikult tööd selleks, et osad kahtlaseid tehinguid teinud ettevõtted saaksid väita, et enne oligi olukord segane,“ rääkis ta. Tegelikult peaks aga maksuamet asjaga lihtsalt tegelema, ent Lumani sõnul keelduvad Sven Sester ja rahandusministeeriumi asekantsler Dmitri Jegorov kategooriliselt maksuametit tööle panemast, kuna see töö pidavat keeruline olema. „Kuidas see saab keeruline olla, kui on olemas kehtivad riigikohtu lahendid?“ küsis Luman.

Ta lisas, et Sester võtku vaevaks ära seletada, mida ta teeb ja miks, kuna senimaani pole rahandusminister seda Lumani arvates teinud.

Hetkel kuum