Märt Belkin • 22. mai 2017 kell 9:37

Ratas läheb kohalike maksude kallale

Peaminister Jüri Ratas  Foto: Andras Kralla

Peaminister Jüri Ratase sõnul peaks omavalitsused saama rohkem kohalikke makse kehtestada, see annaks neile võimaluse enda tulubaasi paremini kujundada.

"Kohalike maksude kehtestamise võimalus võiks olla laiem kui vaid kuus kohalikku maksu," rääkis Ratas intervjuus Pealinnale.

Peaminister viitas põhiseaduse 14. peatükile, mis ütleb, et kohalik omavalitsus on eelarvepoliitikas autonoomne ja vaba. "[Kui] aga tegelikult ta ei saa oma tulubaasi kujundada, siis peame selle teemaga tegelema," ütles Ratas.

Rahandusminister Sven Sester on aga kohaliku tasandi maksude laiendamise osas olnud skeptiline. Sester rääkis aprillis intervjuus Äripäevale, et omavalitsustel on maksudega seoses teatud paindlikkus olemas, näiteks maamaksu puhul saab omavalitsus ise otsustada, kas tahab seda koguda ja mis määral.

"Teine küsimus on, kas riik tahab omavalitsustele maksuliike juurde anda. See on arutamise koht. Ma olen olnud pigem seda meelt, et uusi maksuliike mitte kehtestada," rääkis rahandusminister aprilli alguses. "Kui küsida nii, kas praegu on valitsuse laual uute maksuliikide võimaluste andmine, siis ei ole."

Sester lisas toona, et uute maksuliikude lisamine kohaliku tasandi arsenali nõuaks suuremat ühiskondlikku diskussiooni ja kohalike omavalitsuste kõvemat häält – et nad oleksid aktiivsed partnerid ningpõhjendaksid ära, miks üht või teist maksu vaja oleks.

Hetkel kuum