Äripäev • 14. juuni 2017 kell 14:22

Riigikogu võttis vastu nn Uberi-seaduse

Eesti laseb taksoturu reeglid lõdvemaks.  Foto: Scanpix/Reuters

Riigikogu kiitis tänasel istungil heaks platvormipõhist taksovedu reguleeriva seaduse, mis sätestab eraldi taksoveo liigina infoühiskonna teenuse vahendusel osutatava sõitjateveo, mille puhul nii tellimine kui hinna arvestamine toimub läbi IT-platvormi.

Ühistranspordiseaduse, liiklusseaduse ja riigilõivuseaduse muutmise seaduses kaotatakse ka taksojuhtide ametikoolituse nõue ning koolituste korraldamine jääb iga vedaja enda korraldada. Muudatuste tulemusel tekib Eestis paindlik taksoregulatsioon, mis samas ei tee kompromisse sõitja õiguste suhtes.

Taksoteenust võib osutada ka infoühiskonna teenuse vahendusel nn platvormi kaudu. Kui takso tellimine ja hinna arvestamine toimub infoühiskonna teenuse kaudu, siis sellise veo puhul ei ole taksomeeter kohustuslik.

Samuti ei kehti kohaliku omavalitsuse kehtestatud hinnapiirid, kuna tarbija näeb sõidu hinda juba taksot tellides. Muudel juhtudel peab kasutama taksomeetrit, näiteks kui võetakse sõitjaid peale tänavalt ja taksopeatusest või kui takso tellimine toimub kõnekeskuse kaudu.

Hetkel kuum