Äripäev • 4. juuli 2017 kell 7:55

Elu pealinnas: kaaviar ja kraanad

Tallinnas ehitatakse.  Foto: Andres Haabu

Hotellid on täis, vanalinnas avati kaaviaribaar, kraanad on püsti ja tööjõust on puudus, iseloomustab Eesti head elu 1Partner Kinnisvara tegevdirektor Martin Vahter.

Tallinnas müüdi esimesel poolaastal 456 miljoni euro eest kortereid, mis on 20,7 protsenti enam kui mullu samal ajal. Korteritehingute arv kasvas aastaga 9,4 ja ruutmeetri hind tõusis 8,8 protsenti, 1706 euroni, analüüsib kinnisvarafirma 1Partner maa-ameti statistikat.

1Partner Kinnisvara tegevdirektori Martin Vahteri sõnul läheb eestlastel üle aastate hästi ja see peegeldub ka kinnisvaraturul. “Hotellid on täis, vanalinnas avati kaaviaribaar, kraanad on püsti ja tööjõust on puudus,” ütles Vahter ja lisas, et  tõus puudutab peamiselt Tallinna ja veel paari suuremat tõmbekeskust.

“Ka kinnisvara ostetakse tuntavalt rohkem, aga reaalsed hinnad pole viimased paar aastat pigem tõusnud. Ostetakse uuemaid ning kallimaid pindasid ja see viib keskmise hinna statistiliselt üles. Näiteks on Mustamäe ruutmeetri hind tõusnud aastaga kümme protsenti just tänu tehingutele uute korteritega ja vanemate hind seisab paigal,” rääkis Vahter.

Juunis tehti Tallinnas kinnisvaraga kokku 1178 ostu-müügitehingut. Kinnisvaratehingute koguväärtus oli 113 miljonit eurot, mis on 4,9% enam kui eelmise aasta samal kuul.

Juunis müüdi Tallinnas 730 korterit, mis 3,5 protsenti enam kui aasta tagasi. Juunis müüdi kalleim korter 536 000 ning odavaim 6000 euroga. 2017. kuue kuu kalleim korter läks vanalinnas kaubaks 1,4 miljoni euroga.

Juunis müüdi Tallinnas 39 hoonestatud elamumaa krunti, mis on kahe võrra rohkem kui varasemal kuul. Kalleim maja müüdi 1,1 miljoni ning soodsaim 5000 euro eest.

Möödunud kuul müüdi 10 elamumaa krunti, mis on kuue võrra vähem kui mais. Odavaim krunt maksis 20 000 ja kalleim 1 150 000 eurot.

Äripäev kirjutas täna, et kuigi korteri keskmist ruutmeetrihinda mõõtev Pindi kinnisvaraindeks on tänavu rohkem langenud kui tõusnud, kõnelevad pangad kui ühest suust – turg on tugev ja hoolimata lühiajalistest kõikumistest muutuvad korterid kallimaks.

Ühtlasi näitas Äripäev graafilises loos, et niinimetatud kasuliku põrandapinna indeks on Eestis jõudnud kõrgusesse, kust kogu Euroopa viimati kolinal alla kukkus.

Hetkel kuum