Nädal graafikutes: tülgastav töö ja jõledad maksud

Maksuameti reklaam 2010. aastal.  Foto: Andras Kralla

Värsked graafilised lood Äripäeva veebis joonistavad pildi maailma kõige tülgastavamast töökohast ja meelehärmi tekitavast maksusüsteemist, samas viivad meid puhkuselainele ja lasevad end palga poolest mõne presidendiga ühele pulgale seada.

Ajakiri Lapham's Quarterly valis välja mitu ametit, mis väärivad ajaloo halvima tiitlit. Ühele ja samale tabelile mahuvad tänapäeva vabrikutööline ja 1800. aastatel tegutsenud kaanikoguja.

Kes tüütut tööd teha ei taha, võib asutada oma ettevõtte. Siis võib aga juhtuda sel nädalal Äripäevas kirjeldatud olukord, kus pisut alla kaheeurose jaemüügihinnaga toote pealt saad kasumit ainult 10 senti. Riik, kusjuures, teenib selle toote pealt mitu korda rohkem.

Tülgastava töö ja meelehärmi tekitava maksusüsteemi saab enamik eestlasi siiski mõneks ajaks sinnapaika jätta. Selgus, et kolmest eestlasest kaks saavad endale kord aastas lubada nädalast puhkust välismaal.

 

Aga kui palju riigijuhtidel raha on?

Palgavõrdlusportaal WageIndicator, mis võrdleb palku kogu maailmas, hoiab silma peal ka poliitiliste liidrite sissetulekutel. Selle keskkonna andmeil on Eesti presidendi Kersti Kaljulaidi igakuine teenistus samast klassist Saksamaa kantsleri Angela Merkeli omaga. Numbrite taga on siiski palju seletamist.

Hetkel kuum